latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:31 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Додик: Русија искрени пријатељ Републике Српске (ВИДЕО)

Присуство на Паради побједе у Москви била је част за Републику Српску коју сам тамо представљао, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је захвалио предсједнику Русије Владимиру Путину на позиву на свечаност и рекао да долази из Републике Српске која се налази у БиХ, нестабилној држави под међународним протекторатом која има федерално-конфедерални статус, али гдје Република Српска има јаку аутономију.

Долазак представника српског народа на Параду у Москви било је веома важно и изазвало понос, јер су Срби у Другом свјетском рату били на страни побједика, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Срби масовно страдали. Само у Јасеновцу побијено их је више од 500.000, док је Русија слом фашистичке Њемачке платила цијеном од 27 милиона жртава. Зато они који су поднијели највеће жртве организују сјећање у ситуацији када многи желе ревизију историје, што је видљиво на сваком кораку, каже Додик.
 
- Ови насљедници који сада у Сарајеву дају имена улица људима који су били виђени фашисти у вријеме Другог свјетског рата, неке школе имају имена и неке улице имају имена. Они враћају ту врсту приче и њихови сљедбеници и њихови потомци желе да напишу неку другу истину - изјавио је Додик.

Велика је част за цјелокупни српски народ што су Додик и предсједник Србије Александр Вучић присуствовали Паради са које је поручено да се историја не може насилно ревидирати, истичу аналитичари.
 
- Порука је да они који су остали на праведној страни остају на праведној страни и да политизације историје неће моћи да прође што се тиче руског и српског народа - истакао је историчар Александар Раковић.

- Додик је један од најцјењенијих лидера у Москви. Њега прихватају као да је шеф државе од 50 милиона становника, а не ентитета од милион становника и то говори да је позиција српског народа на чврстим темиљима јер ће Русија увијек стати уз нас - рекао је политички аналитичар Драгољуб Анђелковић.

Русија је била уз српски народ када је покушано Резолуцијом о Сребреници у Савјету безбједности да буде проглашен геноцидним. Додик каже да се од таквих покушаја вјероватно неће одустати и зато су важни искрени пријатељи, попут Русије.