latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:27 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ усвојило Приједлог буџета институција и међународних обавеза (ВИДЕО)

Предсједништво БиХ на ванредној сједници, једногласно је утврдило Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2020.годину у укупном износу од милијарду 803 милиона и одмах га упутило Парламенту БиХ на усвајање.
Сарајево - Предсједништво БиХ - сједница - Фото: СРНА
Сарајево - Предсједништво БиХ - сједницаФото: СРНА

Сугестије Предсједништва о корекцијама на првобитни нацрт Савјет министара је уважио, па је око 42 милиона марака, умјесто потрошње бх. институција преусмјерено на санирање посљедица узрокованих пандемијом вируса корона.

Саставни дио буџета су и средства за локалне изборе.

Буџет инистуција БиХ предложен је у износу од 996 милиона марака. Оквир за текућу годину, у односу на 2019. јесте повећан за 30 милиона, али је разлог спровођење у прошлој години измијењених закона о полицијским службеницима и о служби у оружаним снагама.

- Укупне обавезе поврата Републике Српске су 280 милиона и мање су за 28 милиона него прошле године, а Федерација БиХ има обавезе негдје око 530 милиона и веће су за 10 милиона него што су биле прошле године - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.



Саставни дио буџетских расхода и 4,2 милиона марака намијењених за финансирање локалних избора најављених за 15. новембар.

- Вјерујем да ће парламентарна скупштина већ у идућој седмици усвојити буџет и ријешити то питање обезбјеђења средстава за локалне изборе - поручио је Додик.

Приједлог буџета одмах је упућен на адресе оба дома бх. Парламента. Уз сугестију да парламентарну процедуру "прође" по хитном поступку. Без амандманског дјеловања.

- Знам да наше Министарство одбране треба средства која су сад умањена за неких 1,5 милиона КМ, за опремање и реализацију ставки из Програма реформи којег смо доставили, али ове године је ситуација таква. Сви се морају уклопити у мјере штедње - изјавио је Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да ће се о именовањима на нивоу БиХ конкретније моћи говорити наредне седмице, као и да се у сриједу или четвртак, 1. или 2. јула, може очекивати његов састанак с лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.