latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:26 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Односи Српске и Србије у свим областима на изузетно високом нивоу (ФОТО/ВИДЕО)

Након седам и по година службовања у Бањалуци генерални конзул Србије Владимир Николић одлази са те функције.
Пријем у Палати Републике - Фото: РТРС
Пријем у Палати РепубликеФото: РТРС

Институције Репулике Српске и српски члан Предсједништва БиХ и Град Бањалука организовали су опроштајни пријем на којем су подсјетили колико је Николићева улога у многим сегментима живота на овим просторима била значајна.

Оцијењено је да су односи Српске и Србије у свим областима на изузетно високом нивоу, засновани на пријатељским и братским везама, великом политичком разумијевању и економској подршци.

- Мало сам и емотиван, послије седам и по година година одлазим одавде, али срећан и задовољан што смо урадили много добрих ствари - изјавио је Николић.

Владимир Николић

Представници политичког и друштвеног живота Српске дошли су у Палату да испрате конзула Србије.

У кратком времену тешко би било и побројати све оно што је урадио да унаприједи односе Српске и Србије. Био је увијек ту кад је требало да помогне, кажу званичници Републике Српске.

Поклони и испраћај, који му је приређен, поручује Николић, представља сатисфакцију и потврду добре сарадње.

- Велика је обавеза и одговорност представљати Србију у Српској. Из тог разлога, водио сам се постулатом да човјекову част и славу не одређује положај, већ човјек по себи треба да да част и славу положају и функцији - поручио је Николић.

А Николић је дао част и славу положају и функцији коју је обављао седам и по година. Захваљујући сарадњи са званичницима Српске и представницима општина и градова, Србија је оставила траг у свакој нашој локалној заједници.

Николић овдје није само службовао како то ради већина дипломата.

- Захваљујући његовом ангажману, ми смо добро искомуницирали бројне пројекте и свугдје смо били заједно кад је била имплемантација тих пројеката - изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић - Николић

- Мислим да је то прави облик и начин сарадње који би требало да његујемо и ми из институција, а и наравно представници земље у коју смо ми загледани и у коју вјерујемо - рекао је црпски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Захвалност конзулу припада и што је за вријеме његовог мандата велики број грађана Републике Српске добио држављанство Србије.

Николић каже да је добио велики број порука подршке и честитки, а бројни пријеми који су му приређени, у шали каже својствени су за почетак, а не крај мандата. За то има много разлога, сагласан је и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Он је био у сваком сегменту нашег живота - истакао је Радојичић.

Радојчић и Николић

Бањалука се Владимиру Николићу одужила и прошлогодишњом наградом града за његов ангажман. Предсједница Цвијановић поводом Дана Републике ове године орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем одликовала је Николића за рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, личне резултате и достигнућа и за развој свеукупних односа Србије и Српске.

- У мени имате великог пријатеља, промотора, лобисту и увијек вам стојим на располагању - нагласио је Николић.