latinica  ћирилица
26/06/2020 |  18:32 | Аутор: СРНА

Сијарто: Пандемија би могла изазвати нови талас миграната

Мађарска администрација изразила је забринутост да би пандемија вируса корона могла изазвати нове таласе миграната који покушавају да дођу до Европе из сиромашнијих држава гдје обољење има много већи утицај, рекао је данас министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Сијарто је истакао да лидери ЕУ имају обавезу да помогну грађанима који су остали без посла због пандемије "ограничавајући миграцију ради посла" што је противно интересима Европе.

Сијарто сматра да миграциону политику треба укинути јер "може се схватити као позивница сваком ко жели да илегално дође у Европу".

- Одбацујемо све покушаје за легализацију илегалне миграције. Сматрамо да је миграција опасна појава, из перспективе безбједности. То је културни ризик и сада постоји и здравствени - нагласио је Сијарто након разговора са шефом дипломатије Кипра Никосом Христодулосом.

Према његовим ријечима, ЕУ мора да води снажну битку против кријумчара људи и да реагује против невладиних организација које, према његовом мишљењу, "сарађују са тим кријумчарским организацијама".

Он је додао да ће Мађарска заузети веома оштар став на предстојећим разговорима ЕУ о миграцији.