latinica  ћирилица
26/06/2020 |  17:51 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Нешић: ДКП нису у могућности да помогну држављанима БиХ повртак из иностранства

Посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Бих Ненад Нешић упитао је чему служи мрежа дипломатско-конзуларних представништава ако не да буде сервис држављана БиХ и чему служи министар иностраних послова ако за три мјесеца од почетка епидемије вируса корона није у стању да помогне људима који желе да се врате у БиХ, а ријеч је о око 460 студената и 1.770 осталих држављана.

Он је навео да из одговора министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Бисере Турковић на његово посланичко питање произилази да је у свијету остало заробљено око 460 студената и 1.770 других држављана БиХ, који су путем мреже ДКП-а изразили жељу да се врате.

Нешић је додао да је највише студената остало "заточено" у Турској /149/, у Шпанији /72/, Саудијској Арабији /49/, САД /40/, Русији /29/, Италији /20/, те другим земљама, док је осталих држављана, њих 1.770 који су жељели да се врате, највише из Њемачке /522/, потом из Аустрије /228/, Шведске /217/, Француске /167/, Италије /87/.

Нешић је истакао да, ако је неко и сумњао у оправданост постојања представништава Републике Српске у свијету, сада је имао прилику да се увјери да су она неопходна, саопштено је из ДНС-а.

- Тамо гдје смо имали представништва, тамо су држављани Српске имали помоћ, а и Република Српска је добила помоћ од тих држава и зато Српска треба да јача своју мрежу представништава - сматра Нешић.

Он је оцијенио срамотним то што је Турковићева у свом одговору навела да су дјеци која су остала у иностранству савјетовали да се за финансијску помоћ обрате ентитетским министарствима финансија, јер је то њихова надлежност.

- Зар Турковићева није могла искоординисати са ентитетским министарствима или Савјетом министара да се сваком студенту обезбиједи и преко амбасаде уручи финансијска помоћ!? То су дјеца, заробљена у свијету, када је све блокирано и ништа не ради, и онда им из наших амбасада кажу да пишу писма, умјесто да Министарство иностраних послова и министар све то искоординишу - каже Нешић.

Он је посебно резигниран јер му је у одговору на друго посланичко питање Турковићева потврдила да је у марту писала мађарском колеги министру спољних послова Петеру Сијарту и високом представнику ЕУ за спољну политику Жозепу Борељу, те да је у писму изразила негодовање због "селективне помоћи регијама и етничким групама".

- Чудно је да Турковићева није нашла времена да пише ентитетским владама и Савјету министара и тражи помоћ за студенте, али јесте да по иностранству брука БиХ, јер какву је то она слику о БиХ послала ЕУ и Мађарској тим својим писмом, осим да се свађамо чак и око помоћи. А то није тако. Наравно да би Република Српска дио своје помоћи дала и Федерацији БиХ, а надам се да важи и обрнуто. И све се то треба и може договорити унутар земље, умјесто што нас министарка брука, неспособна да обузда своју пакост - сматра Нешић.