latinica  ћирилица
26/06/2020 |  17:29 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Додик: Тражимо јасну заступљеност Срба у Мостару

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће још видјети о каквим детаљима су се договорили лидери ХДЗ-а БиХ и СДА /Драган Човић и Бакир Изетбеговић/ по питању Мостара, истичући да Српска само тражи адекватну заступљеност српске стране.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Ми само тражимо адекватну заступљеност српске стране. Овдје су у Федерацији када је било рјешење везано за Републику Српску инсистирало на попису из 1991. године и ми ћемо само тражити да се уважи попис из `91. године и у случају Мостара. Тако се лоцира и процентуално у градској Скупштини број Срба. Ништа друго - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је додао да је основа попис из 1991. године.

- Колико ја разумијем од Бошњака се најчешће тражи та основа, одна и ми тражимо за Мостар да то буде тако - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је и да шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ прекорачује своја овлаштења, када су у питању ставови о Централној изборној комисији.

Додик је констатовао да она /Кетлин Кавалек/ у БиХ износи своје ставове и да то није само везано за Мостар.

- Нисам имао на уму то. Имао сам на уму причу о Централној изборној комисији - рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да се распитао код неких држава чланица и да они не дијеле став који у БиХ износи амбасадорка.

- То је проблем. Сваки дан ћу говорити и ја сам овдје изабран као члан Предсједништва. Имам право да у име структуре која ме је изабрала, Републике Српске, презентујем ставове - рекао је Додик.

Говорећи о набавци хеликоптера за Полицију Републике Српске, Додик је рекао да је набавка договорена прошле године, да су проведени јавни тендери и плаћени аванси.

- Сада се само врши реализација уговора који је закључен прошле године - рекао је Додик.