latinica  ћирилица
26/06/2020 |  17:04 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Сатлер доставио медицинску помоћ за УКЦ Сарајево

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер испоручио је данас четири респиратора Универзитетском клиничком центру Сарајево као дио помоћи ЕУ за хитне медицинске потребе, која је набављена у складу са стандардима Уније о јавним набавкама.
Сатлер доставио медицинску помоћ за УКЦ Сарајево - Фото: СРНА
Сатлер доставио медицинску помоћ за УКЦ СарајевоФото: СРНА

- Сарадња и солидарност у овим тешким временима су неопходне и због тога је ЕУ обезбиједила седам милиона евра помоћи здравственом сектору у БиХ. Клиничком центру Сарајево смо већ уручили разну медицинску опрему, укључујући веома софистициране апарате за анестезију, респираторе, опрему за личну заштиту, тестове и контролне тестове - нагласио је Сатлер.

Сатлер је додао да ЕУ остаје најлојалнији партнер БиХ, којој ће наставити да помаже, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

ЕУ пружа подршку здравственом сектору у БиХ у виду медицинске помоћи да би помогла у адекватном лијечењу пацијената обољелих од вируса корона и других озбиљнијих болести.

Опрему је испред Клиничког центра примила директор Себија Изетбеговић, која је том приликом захвалила ЕУ и Сатлеру за данашњу донацију и подршку у борби против епидемије вируса корона.

- Ванредни режим рада и околности у којима се тренутно сви налазимо изискују додатну заштиту у раду са болесницима, као и терапијску и дијагностичку опрему. Стога ћемо данашњу донацију искористити у лијечењу болесника који имају потребу за овом помоћи - навела је Изетбеговићева.

Изетбеговићева је рекла да УКЦ Сарајево, као највећа здравствена установа у БиХ, збрињава болеснике са подручја цијеле Федерације БиХ и дијела Републике Српске.

- Тренутно располажемо потребном дијагностичком, терапијском и заштитном опремом, али, с обзиром на то да се биљежи пораст обољелих, у наредном периоду ће нам сигурно бити потребна додатна опрема - оцијенила је Изетбеговићева.

Подршка ЕУ у одговору на вирус корона укључује и 73,5 милиона евра бесповратних средстава за очување радних мјеста и 250 милиона евра макрофинансијске помоћи, истакнуто је у саопштењу.