latinica  ћирилица
26/06/2020 |  15:45 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Ђукановићев московски фијаско

Предсједник Црне Горе Мило Ћукановић "трудио" се на све могуће начине да добије позив да присуствује Паради побједе у Москви, која је одржана прије два дана, али сви његови покушаји били су безуспјешни, сазнаје Срна из дипломатских извора у Подгорици.
Мило Ђукановић (Фото: АФП/Саво Прелевић) -
Мило Ђукановић (Фото: АФП/Саво Прелевић)

Према истом извору, Ђукановић је посредним путем покушао издејствовати позив за Параду, организовану поводом обиљежавања 75 године од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату али, упркос труду посредника, званична Москва није удовољила и није послала позив иако је изразио жељу да буде присутан на овој великој свечаности на којој су, међу угледним званицама, били српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

На свечаном пријему, који је након Параде побједе за високе званице уприличио предсједник Руске Федерације Владимир Путин, српски члан Предсједништва БиХ сједио је на почасном мјесту до предсједника Путина.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да је Мило Ђукановић постао представник свих оних негативних вриједности, односно антивриједности против којих смо се борили у Другом свјетском рату.

- Он заговара насиље, ароганцију, квислиншки приступ и свакако таквом човеку није место у Москви. Са друге стране, Додик, који је тамо примљен са свим почастима, оличење је национално суверенистичког приступа, борбе за националне интересе, борбе за интересе сопственог народа, али и уважавање међународног права и других људи и нација - нагласио је Анђелковић.

Према његовим ријечима, Руси који се боре за поштовање међународног права и суверенитета свакако то цијене и цијене и Додика који је један од предводника и првих суверениста у Европи.

- Са друге стране, сигурно презиру Ђукановића који је оличење оног свега најгорег из Другог светског рата - рекао је он.

Историчар Александар Раковић оцијенио је у изјави за Срну да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, који "баштини и слиједи вриједности НДХ", својим понашањем сам себе изузео са присуства Паради побједе у Москви, док је Путин позвао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и додијелио му мјесто до себе на свечаном пријему чиме је указао почаст и поштовање који се у дипломатији указују пријатељима, савезницима, браћи.

Он је нагласио да је позив српском члану Предсједништва БиХ и пријем на који је он тамо наишао код предсједника Путина апсолутна потврда и порука да Русија стоји иза Републике Српске.

Раковић је истакао да је "Ђукановић припадник поражене идеологије, ту идеологију баштини и због тога му нема места на Паради" и то је једноставно тако.

Предсједник београдског центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански такође сматра да се Ђукановић својом политиком, која више није нова већ има континуитет од десет година изузео из свих могућих цивилизацијских токова, а да је насртајем на светиње СПЦ у задње вријеме потпуно изгубио компас.

- То сигурно није, да не кажемо гору реч, наишло на одобравање у Русији која ипак добро познаје ситуацију овде и прати и сигурно је да неће подржати такав антисрпски потез - рекао је Деђански.

Он је оцијенио да је, са друге стране, одлазак Додика у Москву додатно и симболично показао да је он једини српски фактор на који Русија рачуна на Балкану.

- А српски фактор тренутно представљају председник Александар Вучић и Србија и Милорад Додик и Република Српска. То је симболично и намеран један гест и показатељ да ће Русија бринути о српским националним интересима и да ту не прати разлику између Србије и Републике Српске што је изузетно битно и за нас - рекао је он.

Он је даље навео да се Ђукановић декларише као антифашиста, али да то чини и Хрватска, али се види да од тога нема ништа јер су они остали у усташтву и не одустају од тога.