latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:38 | Аутор: СРНА

Утврђен Нацрт стратегије за сузбијање насиља у породици

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт стратегије за сузбијање насиља у породици, чији су стратешки циљеви превенција овог вида насиља, те подршка и помоћ жртвама, као и заштита од породичног насиља у ванредним ситуацијама.
Сједница Владе -
Сједница Владе

Међу стратешким циљевима су и праћење спровођења закона, политика и мјера против насиља у породици.

Посебни циљеви су јачање превентивне политике и одвраћање од насиља у породици, ефикасна примјена Закона о заштити од насиља у породици и економско оснаживање жртава насиља у породици.

Стратегија за сузбијање насиља у породици представља наставак стратешког приступа рјешавању овог проблема, који је започео израдом и примјеном Стратегије за борбу против насиља у породици до 2013. године, те Стратегије за сузбијање насиља у породици од 2014. до 2019. године.

Влада је на данашњој сједници разматрала Анализу утицаја активности Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ на привредну структуру Републике Српске, са стањем на дан 31. децембра 2019. године.

У информацији се, између осталог, наводи да је ИРБ из средстава фондова којим управља, до краја 2019. године пласирала укупно 2.559 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Од наведеног износа, 1.998 милиона КМ или 78,1 одсто пласирано је на кредитној основи, 557,9 милиона КМ или 21,8 одсто кроз пласмане у хартије од вриједности емитената са подручја Републике Српске, док је преосталих 3,8 милион КМ пласирано на бесповратној основи путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.

Са стањем на дан 31. децембра 2019. године пласманима ИРБ-а, према изјавама корисника кредитних средстава, омогућено је очување постојећих 54.871, те отварање 5.174 нових радних мјеста.

Осим тога, 343 корисника зајмова за незапослене демобилисане борце преузело је обавезу самозапошљавања.