latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:21 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Турковић: "Пацифик вестерн" универзитет дјеловао по важећим прописима

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Бисера Турковић тврди да је титулу доктора наука стекла 1995. године на "Пацифик вестерн" универзитету који је, према њеним сазнањима, дјеловао према важећим прописима САД, те изражава наду да ће новинари испитати валидност диплома свих јавних личности, нарочито министара.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Турковићева је, реагујући на текст који су данас објавиле "Независне новине" да је диплому стекла на поменутом факултету који су власти у САД затвориле јер је утврђено да нема акредитацију и да је штампао дипломе за поједине америчке службенике без похађања предавања, навела да је у БиХ покренула процедуру еквиваленције и признавања њене докторске дипломе и звања доктора наука на Универзитету у Сарајеву.

Она је рекла да је након разматрања њене пријаве и закључка Групације друштвених наука Универзитета у Сарајеву захтјев за еквиваленцију са свим неопходним прилозима упућен Правном факултету у том граду, као матичном за област на коју се односи приложени докторат.

- У складу са закључком Наставно-научног вијећа, усвојеног на сједници 17. новембра 1999. године, захтјев је достављен Катедри за државно и међународно јавно право. Именована је Комисија која је приликом испитивања тезе заузела позитиван став о захтјеву, али је с обзиром на историјско-правни третман проблематике рада, исту прослиједила и Катедри за историју државе и права - рекла је Турковићева за "Независне новине".

Она је додала да је, на приједлог тадашњег декана Факултета, Наставно-научно вијеће Правног факултета у Сарајеву на сједници 11. априла 2003. године већином гласова одлучило да њен "научни степен доктора наука одговара научном степену доктора наука који се стиче на Правном факултету у Сарајеву".

Турковићева је истакла да "хоће да вјерује" да је истраживачко новинарство у БиХ "мотивисано жељом да јавност објективно информише о свим министрима и њиховим квалификацијама".

- Биће ми изузетно драго да примијените исте принципе и на све јавне личности и да испитате поријекло и валидност њихових диплома и акредитације и признатост универзитета који су их издали. Претпостављам да сте провјерили основне факултетске дипломе за све министре с обзиром на то да оне представљају неопходне законске предуслове за рад, и с обзиром на то да сте све то привели крају, да сте сада у фази провјера доктората који нису услов за рад и представљају надградњу", поручила је Турковићева.

"Независне новине" објавиле су у данашњем броју да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић стекла 1995. године докторат на америчком универзитету "Пацифик вестерн", који је након истрага америчке савезне владе и тужби локалних власти затворен јер је утврђено да је ријеч о неакредитованој "фабрици диплома" и који је "фантомска звања" издавао америчким владиним службеницима.

Лист наводи да је "Пацифик вестерн" дјеловао на локацијама на Хавајима, у Калифорнији и Луизијани, а да је Ревизорска канцеларија Владе САД спровела 2004. истрагу о свим образовним институцијама у Америци, у којој факултет који је похађала Турковићева има запажено мјесто.

- Одбор за владине послове америчког Сената је на основу тог извјештаја чак и организовао јавно саслушање. Ревизорска канцеларија и Сенат су "Пацифик вестерн" универзитет означили као "фабрику диплома". У извјештају стоји да је Влада САД ангажовала скривеног агента да се "упише" на програм овог универзитета - наводе "Независне новине".