latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:22 | Аутор: СРНА

За пет мјесеци откривено 457 случајева злоупотребе дроге

У Републици Српској је током првих пет мјесеци ове године откривено 457 случајева злоупотребе дроге, међу којим су 134 кривична дјела и 323 прекршаја, што је за 12,6 одсто више него у истом периоду лани, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Највише је заплијењено марихуане - 5.710,51 грам, те кокаина 1.614,92 грама, наводи се у саопштењу.

У прошлој години откривена су 1.323 случаја злоупотребе дроге, односно 296 кривичних дјела и 1.027 прекршаја из ове области.

У прошлој години откривено је и разбијено више организованих криминалних група, спровођењем 37 оперативних акција, од којих је шест имало међународни карактер: "Мадагаскар", "Ронкола", "Меркаторес пет", "Форум", "Кет" и "Алфа један".

По питању превентивних активности, полицијски службеници, у сарадњи са Међународним одбором за контролу наркотика, широм БиХ координисали су активностима на реализацији двије глобалне међународне акције "Фаст форвард" и "Тренс" с циљем спречавања злоупотребе различитих врста нових психоактивних супстанци на илегалном тржишту Републике Српске - БиХ.

Међу превентивним активностима наведено је покретање програма превенције у васпитно-образовним установама за ученике деветог разреда основне школе.

У саопштењу се истиче да МУП континуирано дјелује на сузбијању злоупотребе и кријумчарења дроге, као и да је у претходном периоду реализовао бројне активности чији је резултат одузимање знатних количина дроге, разбијање међународних организованих криминалних група, хапшење већег броја лица, те одузимање опреме за узгој и прераду дроге.

Комисија за сузбијање злоупотребе дроге у Републици Српској и ове године у сарадњи са МУП-ом Српске, те другим надлежним институцијама, установама и организацијама, учествује у обиљежавању Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге.

Полицијски службеници ће на подручју свих полицијских управа на постављеним инфо-пултовима у центрима градова дијелити информативне летке под слоганом "Одлучни у супротстављању", те у разговору грађане подсјетити о штетности злоупотребе дроге по здравље појединца и безбједност заједнице, саопштено је из МУП-а.

- МУП ће и даље, у складу са законом утврђеним надлежностима, наставити са спровођењем превентивних и репресивних активности чији је циљ превасходно заштита дјеце и младих од злоупотребе дроге - додаје се у саопштењу.