latinica  ћирилица
26/06/2020 |  09:00 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Намјера ЕУ да Трампа истисне из главне улоге у дијалогу Београда и Приштине

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да нема сумње да је оптужница против ратног лидера терористичке ОВК Хашима Тачија и осталих резултат сукоба Европе и САД и жеље неких кругова у ЕУ да онемогуће америчког предсједника Доналда Трампа да по питању дијалога Београда и Приштине поентира пред изборе.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- У овој очигледно дугој партији шаха великих у вези са решавањем косовског питања Америка мора да размисли о следећем потезу - рекао је Анђелковић за "Вечерње новости".

Он је оцијенио да Вашингтон неће смјети да "удари на Хаг" јер је тај суд до јуче био амерички политички инструмент, те додао да је он то и данас, али "не Беле куће, већ дела америчке администрације, такозване дубоке државе".

Према његовим ријечима, за Србију је добро да Тачи, који је и предсједник самопроглашеног Косова, буде процесуиран, шта год да се крије иза тајминга објелодањивања оптужнице против њега.

- Несумњиво је да се ради о ратном злочинцу, као што је случај и са већином лидера Албанаца на Космету. Друга је ствар да ли ће та оптужница бити потврђена, а чак ни то не значи нужно да ће Тачи бити осуђен - закључио је Анђелковић.

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине ОВК предало је вијећу овог трибунала приједлог оптужнице којом некадашњег лидера терористичке ОВК Хашима Тачија и шефа његове тајне полиције Кадрија Весељија терети, између осталог, за убиство 100 особа.