latinica  ћирилица
25/06/2020 |  22:55 | Аутор: РТРС

Додик: Једина исправна политика - депортација миграната (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска неће прихватити да се на њеној територији формирају сабирни центри за мигранте и да је једина исправна политика да се мигранти депортују одакле су дошли.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

Додик је рекао да је било покушаја да се направе три или више сабирних центара за мигранте, од којих је један требало да буде у Бањалуци, затим један у Трнову, те један и у околини Бијељине.

- Чак је Савјет министара у претходном сазиву донио одлуку да се те три локације одреде, иако је то ствар нас у Републици Српској. Међутим, то само говори о нашим људима који су били тамо и који су били спремни да Српској наметну такву обавезу - изјавио је Додик у емисији Актулено РТРС-а.

Он сматра да то јесте питање и хуманитарног карактера, али и да су мигранти постали озбиљан проблем јер су постали значајан дио узнемиравања и угрожавања живота грађана.

- Оно што можемо да учинимо јесте да им помогнемо да што прије прођу кроз Републику Српску - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, причу у вези са мигрантима смислила је западна Европа и водеће индустријске земље, које су прихватиле мигранте у погледу хуманитарног рјешавања тог питања.

- А онда се показало да је доминантан циљ био да дођу до способне, младе радне снаге, која им је потребна за њихову индустрију - рекао је Додик.

Он је додао да је примарни циљ мигрантима западна Европа, а не БиХ или Република Српска, те да је једина исправна политика хитне депортације, односно избацивања миграната из БиХ.

- Али, видјели смо да /бивши министар безбједности у Савјету министара Фахрудин/ Радончић сматра да владајућа партија код Бошњака има сасвим други план за мигранте - указао је Додик.

Навео је да му је план да поново интензивира то питање, додајући да је евидентно да, осим у Републици Српској, све више проблема има и у Федерацији БиХ, те да ни јавност у том ентитету не реагује благонаклоно на овај проблем.

Додик је рекао да према подацима Полиције Републике Српске, дневно око 150 миграната долази и пролази овим просторима.

- Када се десио инцидент у Клашницама код Бањалуке, у којем су мигранти покушали да проводе насиље, нисмо оклијевали да полиција интервенише. Наша полиција појачава своју способност да интервенише и репресивним мјерама, јер не желимо да нам угрожавају живот - истакао је Додик.

Говорећи о усвајању буџета БиХ и предстојећим локалним изборима, Додик је оцијенио да се и данас под знаком питања налази одржавање избора, као и Централна изборна комисија која није изабрана како треба.

- Оно што ми не годи јесте и што у јавност излази амбасадор ОЕБС-а и говори о томе, иако није задужена за то. Тај интервенционизам својствен је за неке западне дипломате који долазе овдје и увијек наносе штету - рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска не живи на тај начин да одлуке које доноси зависе од страних амбасадора, те да покушава да креира своју политику.

- БиХ тек сада да добија буџет који је већ био тема на сједници Предсједништва, али смо рекли да се врати и да се планирана улагања преусмјере у одређене пројекте помоћи на простору цијеле БиХ - рекао је Додик.

Он је навео да ће оквир буџета бити 970 милиона КМ, те да ће унутрашња расподјела бити сасвим другачија, као и да неће бити набавке аутомобила и других улагања у различита обнављања.

- Све се то зауставља и само се иде на одржавање плата, материјалних трошкова и помоћи институцијма у борби против пандемије - рекао је Додик за РТРС.