latinica  ћирилица
25/06/2020 |  22:09 ⇒ 22:36 | Аутор: sputniknews.com

Митрополит Амфилохије: Храмови никада нису били угрожени као сада (ВИДЕО)

У храму Светог Саве у Тивту одржан је молебан Пресветој Богородици који је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а потом је градским улицама прошла литија.
Литија у Тивту (Фото: Митрополија црногорско-приморска) -
Литија у Тивту (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Митрополит Амфилохије је рекао да храмови никада нису били угрожени као сада, а црногорским властима поручио да одмах укину Закон о слободи вјероисповијести, ако хоће на изборима нешто да ураде.

Послије молебана и литије, окупљенима се обратио митрополит Амфилохије, наводећи да је оно што се ових дана дешавало у Црној Гори нешто најсрамније што се догађало.

Он је додао да је захвалан опозицији која се борила против усвајања "антиевропског и антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповијести", али и зато што је прихватила његов позив да не политизује литије.

Истакао је да крсни ход у Тивту траје "још из времена јединствене Цркве, а дао Бог да поновно буде јединствена Црква хришћанска Црква Истока и Запада".

- Наставља се овај ход без обзира ко је владао овим дијеловима Боке - рекао је митрополит.

- Без обзира ко владао овим крајевима, без обзира на све те окупаторе, никад овај народ Боке није морао да пјева и кличе ово "не дамо светиње" што данас мора. Никада наши храмови нису били угрожени као сада - подвукао је митрополит Амфилохије, обраћајући се вјерницима који су се после литије окупили испред цркве Светог Саве.

- Читава Европа и свеијт виде какав сте ви народ. Једино у Црној Гори која је никла на ратовима, имамо овакве мирне литије. Предсједник наш Ђукановић каже да Српска црква наводно угрожава Црну Гору и њен пут у Европу, а ви Бокељи сте осам вијекова у тој Цркви и у Европи - изјавио је он.

Оцијенио је да су такве тврдње Ђукановића "безумне" и да он данас против сопственог народа примјењује политичку репресију попут оне коју је стари режим 1989. године примјењивао против њега.

Како је додао, Влада треба да тражи од Скупштине да се уклони 4-5 параграфа о одузимању храмова.

- Ово су црногорски храмови били и остали, нико их није носио нити ће да их носи. Зато што се Црква зове српска, то је проблем, није добро да Влада Црне Горе продаје душу ђаволу и да очекује да је ја хвалим. Ја сам већ рекао, и поновићу: "ако Влада не укине тај закон и оно што смо тражили, онда не знам ко ће бити луд да поново гласа ту Владу у будућности" - рекао је митрополит.

Митрополит Амфилохије је навео да "ниједан окупатор није прогонио свештенике као што они данас раде", као и да "безумно хоће да отимају цркве, а то није радила досад ниједна власт".

- Ђукановић не само што није вратио црквену имовину коју су комунисти узели, а сад хоће и цркве да узме. Којој држави треба да припадну цркве по Боки, приморју, по Васојевићима - кад је то била ова и оваква држава? - упитао је митрополит Амфилохије, додајући да је "глас народа и глас Божији" и да укину спорни закон, па ће и литије престати, преносе Вијести. 

Окупљени су узвикивали: "Не дамо светиње!" и "Ево нас, дошли смо светиње да бранимо!"

Раније, пред зградом Општине литија се зауставилам а митрополит Амфилохије се помолио за добробит и спасење свих грађана Тивта и целе Црне Горе. Организатори литије позвали су вјернике да се придржавају мјера црногорског Националног координационог тијела за заразне болести, држе адекватну дистанцу и користе маске које могу узети испред цркве.