latinica  ћирилица
25/06/2020 |  21:30 ⇒ 26/06/2020 | 11:23 | Аутор: РТРС

Додик: Симптоми вируса нису за сада јаки, али бићемо на опрезу за нове мјере (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је очигледно да расте број заражених вирусом корона, али да симптоми за сада нису јаки. Истакао је да ће институције бити на опрезу ако буде потребно да се уводе нове мјере.
Актуелно: Милорад Додик -
Актуелно: Милорад Додик

- Сада добијамо из читаве Републике Српске податке о заразама што говори о томе да нисмо научили лекцију и да понављамо грешке. Причао сам са министром здравља који ми је рекао да ови симптоми нису јаки и да је то најчешће због путовања и кретања људи који то доносе са страна и усљед одређених породичних окупљања - рекао је Додик

Додик наглашава да је добра вијест да нема значајног прилива у болнице.

- Али ако се епидемиолошка ситуација погорша нешто ћемо морати подузети на том плану. Не можемо бити неодговорни и рећи да нас то не занима - рекао је Додик.

Додик је нагласио да нема намјере у овом тренутку да се доносе репресивније мјере.

Поручио је да надлежне институције чине све да санирају штету од епидемије, прије свега економску.

- У овом тренутку, уколико се настави овакав ниво економског опоравка и штете коју смо имали у два ударна мјесеца епидемије, Српска ће у буџету имати мањак од 240 милиона КМ. Када томе додате да смо привреди уплатили или ћемо уплатити по разним мјерама око 150 милиона, да је 120 милиона непланирано отишло у погледу јачања здравственог сектора, то говори да вас је значајно ова епидемија, на неки начин, повукла за собом - оцијенио је Додик.

Он је поновио да Српска неће имати проблем када је ријеч о буџетском систему и ликвидности, уколико не буде погоршавања услова привређивања.

- Може се очекивати да умјесто планираних или достигнутих три одсто раста БДП-а из прошле године и планираних три и по одсто у овој години, да ћемо ипак бити на минус два и то је нешто што предвиђамо, за разлику од многих земаља у окружењу које рачунају чак и минус десет - истакао је Додик.

Он је напоменуо да је посредством аранжмана са Међународним монетарним фондом обезбијеђен дио новца, те да је важно да је Српска успјела да исплати доприносе за људе који су радили у угроженим областима, чиме се допринијело да фондови остану пуни.

Додик је додао да је разговарао и у Русији са важним људима о раније започетом послу у вези са финансијском подршком.

- Добио сам увјеравање да ћемо на томе да радимо. С друге стране, покушавамо и на неким другим мјестима да обезбиједимо квалитетан новац који ће покрити наше проблеме. Уколико не буде драматично тешког другог таласа епидемије и задржимо се на овом нивоу економије, можемо да извучемо ову годину и уђемо у сљедећу стабилни. Немамо намјеру да смањујемо плате у јавном сектору, нити да смањимо социјална давања и пензије - нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је Српска већ у првим данима епидемије донијела важне мјере које су значајно утицале да се епидемија заустави, прије свега у Бањалуци гдје је било највише заражених.

Додик је напоменуо да опозиција покушава да оскрнави причу о набавци неопходне опреме, те подсјетио да је ЕУ затворила све канале набавке опреме, као што су маске или респиратори, због чега се већина земаља окренула ка Кини.

Он је навео да је Кина добила много захтијева, које ни дугорочно није могла испунити, али да се Српска захваљујући својим пријатељским везама успјела изборити да добије медицинску опрему.

- Немамо проблем са респираторима, нити са другим заштитним средствима. Наравно маске се морају занављати али нисмо у паници да их немамо. И то смо питање успјешно ријешили, то је тражило много напора и ризика, али морали смо да ризикујемо да би покушали да успијемо. На крају, успјели смо да све то добијемо, а они који су сједили код куће почели су да причају овако или онако - рекао је Додик.

Он је истакао да нико не може рећи да је епидемија завршена, те да је и у Русији имао прилику да чује разне теорије о вирусу корона, од тога да је све ово смишљено да би свијет могао бити контролисан, до тога да ће вакцина бити одређена врста зависности која ће се морати узимати сваке године, али и платити...

- У сваком случају, ми смо мали, али смо одлучни да искористимо све мјере да бисмо ситуацију очували стабилном. До сада смо то знали да урадимо, знаћемо и убудуће - закључио је Додик.