latinica  ћирилица
25/06/2020 |  20:35 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Додик: Срби и Руси најскупље су платили своју слободу (ВИДЕО)

Веома је важно да се обиљежи та побједа, јер многи желе ревизију историје. Исто као и код нас. Срби су убједљиво највећи страдалници ових простора у Другом свјетском рату, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, гостујући у емисији Актуелно.
Актуелно: Милорад Додик - Фото: РТРС
Актуелно: Милорад ДодикФото: РТРС

- Страдали су наравно, и Бошњаци, који нису ни постајали као народ, па Хрвати, који су доминантно били уз НДХ - изјавио је Додик.

Истакао је да је страдање био план Хитлера и политике фашизма.

- Нијемци су осјећали неправду послије Првог свјетског рата, и имали су план да доминирају свијетом. Да су они нека надраса, а потпуно почињени да им буду Јевреји, Словени, Роми, и да се ти народи потпуно истријебе. Нису Срби или Руси напали Берлин, већ су они дошли овдје. Били су пред Москвом, а за ту слободу дали су 27 милиона Руса. И ми смо платили огромну цијену, 1,2 милиона Срба дало је живот за слободу - рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.  

Он је нагласио да су Срби имали два антифашистичка покрета, партизански и четнички, и то се врло јасно видјело и у Москви.

- Све ово вријеме од Другог свјетског рата до данас имали смо подвалу, о жртвама фашизма, а погледајте: у Јасеновцу побијено 500.000 Срба, у Јадовну 41.000, у Гаравицама код Бихаћа 12.000, у Шушњару 6.000, у Броду на Дрини 6.000, па Пребиловци... Питам ја све, чије су то жртве? Морамо знати цијенити слободу коју су  изборили наши предаци. То смо видјели и у неформалним разговорима са Путином, и осталим челницима - нагласио је Додик.