latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:32 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Радојичић: Четири милиона КМ од Владе за санирање посљедица епидемије (ВИДЕО)

Бањалука због посљедица пандемије вируса корона од марта биљежи пад прихода, што се одразило и на рад јавних предузећа и установа. На сједници Скупштине града одборници су усвојили извјештаје о раду јавних предузећа за прошлу годину, а градоначелник Игор Радојичић навео је да ће подршка Владе од четири милиона марака олакшати рад и у овој години.
Скупштина града Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина града БањалукаФото: РТРС

За разлику од прошле године када је забиљежен знатан пораст запослених у Бањалуци и када су јавне установе и предузећа остварили завидне резултате, пандемија вируса корона од марта ове године утицала је на смањење прихода. У буџету града је 14 милиона марака мање у односу на планирано.

Уз констатацију да се овако нешто, као што је пандемија, није могло предвидјети, градоначелник је рекао да је Град од Владе Републике Српске добио четири милиона марака.

- Ово ће нам омогућити да не морамо на јесен узимати краткорочни кредит - додао је Радојичић.

Одборници ће, због ситуације са приходима, разматрати ребаланс буџета, али не прије августа или септембра.

- Ми смо пројектовали да 15. јуна буде још једна сједница, па да се састанемо крајем августа и видимо какво је стање - појаснио је Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Резултатима рада у протеклом периоду ипак нису задовољни одборници опозиције. Из редова владајућих поручују да је дат максимум.

Мирна Савић Бањац, Народни покрет "Бања Лука зове", каже да од свих јавних установа као позитивн оцјењује само рад Банског двора. Нагласила је да када је ријеч о раду осталих јавних установа, није задовољна.

Боран Босанчић, Демос, сматра да је критично стање предузећа Аквана и да је то за Град горући проблем. Сматра да је у наредном периоду потребно реструктурирање тог јавног предузећа. Додаје, да су остала предузећа стабилна.

Одборници су, између осталог, усвојили и неколико иницијатива за измјену Регулационог плана у ширем градском подручју. Међу 114 тачака дневног реда је и Информација о земљишту старе аутобуске станице у Бањалуци, а како је наведено, Град ће искоритити сва правна средства да би се осигурао позитиван исход. Дата је и сагласност за укључивање дјечијег вртића "Анђелак" у предшколски систем Града.