latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:30 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Ставови ВСТС-а нису промијењени (ВИДЕО)

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија позвао је чланове привремене Истражне комсију за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ да пронађу његову изјаву у којој забрањује судијама и тужиоцима да сарађују.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је подсјетио чланове те комисије да је ВСТС појаснио да се носиоци правосудних функција могу одазвати позиву, али немају право да пред комисијом говоре о детаљима истраге. Привремена Истражна комсија осудила је наводну Тегелтијину изјаву да судије и тужиоци неће сарађивати са том комисијом.

Главна и једина тема привремене Истражне комисије, у којој нема чланова из ХДЗ и СНСД, био је Милан Тегелтија. Предсједник ВСТС БиХ оптужен је да врши притисак на носиоце правосудних функција, али и да се како кажу, "препао" америчког амбасадора због чега је ВСТС ублажио став о сарадњи судија и тужилаца са Комисијом.

Предсједник привремене Истражне комисије за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ Дамир Арнаут каже да су "имали забрану изречену од предсједника ВСТС прошле седмице, до овог става ВСТС који је Комисија данас поздравила, који је у потпуној супротности. И Мисија ОЕБС-а је такође конставала да су то потпуно супротни ставови, а због чега је до тога дошло можда је најбоље да питате оне који су своје ставове промјенили." 

Ставови ВСТС нису промијењени, поручује Тегелтија и позива чланове Истражне комисије да истраже и пронађу изјаву на коју се позивају. Неће је наћи, каже осим погрешних новинарских интерпретација злонамјерних медија, закључака ВСТС од 18. јуна који су јуче потврђени.

- Према томе, не постоји изјава предсједника ВСТС којом се забрањује било шта, било коме - наводи Тегелтија.



Појашњава, да је ВСТС рекао да нема апсолутне забране за судије и тужиоце да учествују у раду Истражне комисије, да се одређени подаци могу доставити Комисији, али никако појединачни подаци из судских и тужилачких предмета.

- Рекли смо, да уколико се судије и тужиоци одлуче да се самостално појаве на позив, постоје одређена ограничења у погледу садржине онога што могу да кажу - нагласио је Тегелтија.

Чланови Комисији објашњавају да не желе да улазе у садржај предмета, а истовремено траже одговоре зашто је стала или докле је дошла истрага у појединим случајевима. Ништа мање конфузан одговор на питање да ли је мандат Истражне комисије утврђивање стања и у правосуђу Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, јер су међу позваним свједоцима и судија Окружног суда у Бањалуци Милан Благојевић, а опсег рада Комисије ограничен је на правосудне инстутиције БиХ.

Тегелтија је поновио, да ВСТС сматра да Истражна комсија нема надлежност да се бави правосудним системом, а поготово  правосуђем у Републици Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту, али да прихвата сарадњу до нивоа који не угрожава судске и тужилачке предмете.