latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:28 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У Црној Гори забиљежена масовна хапшења (ВИДЕО)

У Црној Гори су забиљежена масовна хапшења, од народних посланика, локалних функционера, грађанских активиста, па све до ватрогасаца. Процесуиране су 53 особе.
Будва (фото:Vuk Lajović) -
Будва (фото:Vuk Lajović)

Полиција је навела да су грађани напали полицијске службенике, а невладин сектор да је Црна Гора прешла у отворену диктатуру Мила Ђукановића.

Црногорска полиција је током дана све блокирала, од општинске зграде, до Службе заштите и спасавања. У згради општине боравио је специјални тужилац који је прегледао документацију. Руководство будванске општине је поручило да ће сваки дан долазити на посао, оптужујући ДПС-овце да су извршили државни удар и да су послушници режима.

- Тражим законски основ да не могу да радим. Крши се Устав и закон, посебно од стране полиције. Останите мирни, они желе хаос, али мораће одговарати за своје поступке - рекао је Марко Царевић, предсједник општине Будва.

- То је изведено невјероватном синхронизацијом свих државних служби. Људи који су одговорни за хаос у Будви су наши суграђани, они су слијепи послушници наредбодаваца из Подгорице, који желе по сваку цијену да се дохвате будванских ресурса - нагласио је Крсто Радовић, предсједник СО Будва.

Полиција је привела ватрогасаце, начелника Службе за заштиту и спасавање, потпредсједника демократа и извршну директорку будванског Водовода. Ухапшена је и сестра Андрије Мандића, када је посланици Демократског фронта Марини Јочић, која се такође налази у притвору, однијела лијекове.

- Случај хапшења моје сестре је то потврдио. Овај режим удара на нејач, удара на породицу, на дјецу, жене. Црногорски режим све више показује своје ружно лице које се све више гади грађанима Црне Горе - навео је Андрија Мандић, лидер Демократског фронта.

Из Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) поручују да је "сваком грађанину јасно да су актуелни премијер и директор полиције, као и специјални тужилац, само пуки извршиоци самовоље једног човјека и да је Црна Гора прешла у отворену диктатуру Мила Ђукановића".

Мрежа за афирмацију невладиног сектора МАНС је навела у саопштењу:"Дешавања у Будви представљају огољено, брутално насиље партијске полиције над грађанима Црне Горе. Најновији снимци на којима се види да припадници полиције шутирају и туку већ онеспособљене и свезане грађане, представљају ужасавајући доказ бруталне политичке злоупотребе заробљених институција".

У полицији наводе да су сва окупљања грађана била незаконита и да је полиција нападнута. Савјет за грађанску контролу полиције сматра да примјена полицијских овлашћења не може престати, називајући протесте потуном побуном против државе Црне Горе.