latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:17 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Јањске отоке - све популарнији туристички драгуљ (ВИДЕО)

Јањске отоке, излетиште које се налази недалеко од Шипова, представља прави туристички драгуљ које из године у годину постаје све популарније. Сада још више, јер у ово вријеме затворених граница сви се окрећемо ка домаћим туристичким потенцијалима.
Сеоски туризам - Фото: РТРС
Сеоски туризамФото: РТРС

Оточићи, каскаде, рукавци, букови и велики водопад на крају идиличног сеоцета, као из сликовнице - то су Јањске отоке, бисер Српске који би могао умјесто мора бити ваша дестинација за одмор.

- Било је гостију из Америке, из Аустралије и све иједне државе Европе. Проше године смо имали чак и групу из Малезије и ако ћете пролазити кроз БиХ обавезно посјетите Јањске отоке - позвала је туристе Драгана Пилић.

Температура воде ове ријеке, без обзира на годишње доба, увијек је око седам степени Целзијуса. Додатно освјежење је и хлад стабала, израслих на острвцима између рукаваца. Бројне воденице и воденични точкови сачувани су на брзацима Јања богатог пастрмком и липљеном.

За Јањске отоке све се даље чује. Туристичке групе посјећују Шипово у којем бораве и по неколико дана. Одушевљени су природним и културно-историјским знаменитостима овог града, планинама, пећинама, нетакнутом природом Јањских отока. Још када пробају јањску пастрмку, кајмак и сир, онда се обавезно враћају и неколико пута годишње.