latinica  ћирилица
25/06/2020 |  18:31 | Аутор: СРНА

Помпео: Вашингтон и Брисел треба да буду заједно против Пекинга

Америци и ЕУ неопходно је заједничко поимање Кине како би могли да јој се одупру, рекао је данас амерички државни секретар Мајкл Помпео, називајући Пекинг пријетњом и оптужујући их за крађу европског знања за развој своје економије.

Помпео је изјавио да је током овог мјесеца прихватио приједлог високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља за формирање званичног америчко-европског дијалога о Кини и да ће ускоро допутовати у Европу ради присуствовања првој сједници.

- Дошло је до трансатлантског буђења о томе шта се дешава. Није ријеч о САД против Кине већ се свијет супротставља Кини - нагласио је Помпео.

Аналитичари истичу да ЕУ дијели бројне забринутости Вашингтона због такозване предаторске тактике за доминацију стратешким индустријама, те да Брисел тежи да буде у равнотежи између Кине и САД.

Помпео истиче да ЕУ треба да реагује против Кине коју оптужује да је крала интелектуално власништво у Европи и да злоупотребљава трговински систем ради заштите своје привреде, али не у корист САД.