latinica  ћирилица
25/06/2020 |  18:00 | Аутор: СРНА

Објављене нове оптужбе против Асанжа

Министарство правосуђа САД објавило је данас оптужницу којом оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа терети да је покушавао да врбује хакере на конференцијама у Европи и Азији који би му могли осигурати страницу са повјерљивим информацијама и да се удруживао са члановима хакерских организација.
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com) -
Џулијан Асанж (Image Courtesy: medium.com)

У оптужници нема додатних оптужби сем 18 тачака које је Министарство правосуђа отпечатило прошле године, али тужилаштво истиче да указује на напоре Асанжа да добије и објави повјерљиве информације што је основ кривичне пријаве са којом се већ суочава.

Осим врбовања хакера, оптужница терети Асанжа и за удруживање са члановима хакерских групација познатих као "ЛулзСек" и "Анонимус".

Тужилаштво тврди да је Асанж сарађивао и са седамнаестогодишњим хакером који му је дао информације украдене из банке и да је дао директиву да му украде додатни материјал, укључујући аудио-снимке вишерангираних званичника администрације.

Асанжов адвокат Бери Полак рекао је да "неуморно државно гоњење Џулијана Аснжа представља опасну пријетњу по новинаре било гдје и по права јавности".

- Данашња оптужница је ново поглавље у напорима америчке Владе да увјери јавност да је њихов прогон Асанжа заснован на нечему другом сем објаве истините информације - нагласио је Полак, додајући да оптужница терети Асанжа за кршење Закона о шпијунажи на основу објава "Викиликса" којим су објелодањени ратни злочини које је извршила америчка администрација.

Асанж је ухапшен прошле године након што је избачен из Амбасаде Еквадора у Лондону, гдје се склонио како би избјегао депортацију у Шведску због оптужби за силовање и сексуални напад.

Оснивач "Викиликса" бори се против депортације у САД гдје би се суочио са оптужбама за шпијунажу повезаним са објављивањем докумената 2010. године о операцијама америчке војске у Авганистану и Ираку.

Он се суочава са затворском казном у трајању од 175 година уколико би био проглашен кривим.