latinica  ћирилица
25/06/2020 |  17:49 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Чланови Комисије да користе званична саопштења Савјета

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија изјавио је Срни поводом данашњих закључака Привремене истражне комисије Представничког дома парламента БиХ да би члановима тог тијела препоручио да "када већ имају у свом називу израз истражна, као извор информација о томе шта је речено, а шта није, мање користе чланке квазиновинара, а више званична саопштења институција, у овом случају ВСТС-а".
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

 - Наиме, не постоји никаква изјава Милана Тегелтије или његова забрана, него постоје званични закључци ВСТС-а као институције који су донесени 18. јула прошле године и који су, онако како су донесени, прослијеђени предсједницима судова и главним тужиоцима и саопштени јавности, без икаквих додатака предсједника ВСТС - навео је Тегелтија.

Он је нагласио да су ти закључци од прошле године на јучерашњој сједници ВСТС-а једногласно потврђени у цијелости, с тим да је ВСТС на њих додао два закључка којима разјашњава питање поступања у вези са траженим подацима, те дао одговор на питање да ли ти закључци представљају апсолутну забрану појављивања и дао судијама који самостално одлуче да се одазову на позив Привремене истражне комисије, те и за тај случај поставио ограничење за судије и тужиоце у погледу садржаја њихових исказа.

Он је напоменуо да су сви ставови ВСТС-а у погледу Привремене истражне комисије изражени у закључцима из јула прошле године и да су у цијелости потврђени и остали на снази у истовјетном облику, уз појашњење конкретних поступања у датим ситуацијама.

ВСТС јуче је закључио да судови и тужилаштва могу Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и њеним тијелима доставити на захтјев податке из службене евиденције или о раду институције за које процијене да не угрожавају независност правосуђа, без достављања било којег податка о појединачним предметима.

Судије и тужиоци који самостално одлуче да се одазову на позив Привремене истражне комисије дужни су том приликом суздржати се од одговора на питања или коментарисања судских, тужилачких и дисциплинских предмета, наводи се у закључцима.

ВСТС је овим потврдио своје закључке поводом Привремене истражне комисије Представничког дома са сједнице од 18. јула прошле године.