latinica  ћирилица
25/06/2020 |  17:24 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

У Бијељину стигло 50 респиратора намијењених болницама широм Српске

У Бијељину је данас стигло 50 респиратора купљених у Русији из средстава прикупљених у хуманитарној акцији "Респиратор за Српску", коју су компаније ТРБ и Елвако метпро, у власништву Славена Ристића, покренуле средином марта, на почетку епидемије вируса корона у Српској, саопштено је из ТРБ-а.
Бијељина - ТРБ - хуманитарна акција "Респиратор за Српску" - Фото: СРНА
Бијељина - ТРБ - хуманитарна акција "Респиратор за Српску"Фото: СРНА

Респиратори типа "Авента-М" купљени су од компаније ЈСЦ "УИЕП" Русија за 2.305.080 КМ или 46.101 КМ по комаду, наводи се у саопштењу.

ИЗ ТРБ-а додају да је завршена сва царинска процедура и да ће респиратори ових дана бити уручени јавним здравственим установама у цијелој Репшублици Српској.

Универзитетском клиничком центру Републике Српске биће уручено 10 респиратора, болницама у Бијељини и Добоју по седам, болницама у Источном Сарајеву и Требињу по шест, болницама у Зворнику и у Градишци по четири, болници у Приједору три, болници у Фочи два и болници у Невесињу један респиратор.

У саопштењу се наводи да ће представници руске државне корпорације "Ростек" у Србији, а у чијем је саставу компанија од које су респиратори купљени, одржати стручну видео-конференцију са специјалистима и медицинским особљем наведених јавних здравствених установа Републике Српске које ће едуковати о начину кориштења ових медицинских апарата.

У саопштењу се наводи да је у акцији "Респиратор за Српску2, на рачун Црвеног крста у Бијељини, уз чију помоћ и подршку је акција и реализована, закључно са 4. мајем, прикупљено укупно 2.649.876 КМ.

Осим респиратора, од ових средстава за потребе бијељинске болнице "Свети Врачеви" током марта и априла купљени су и уручени Портабилни преносни респиратор /Трилогy 202 Пхилипс/ вриједности 26.652 КМ, пет монитора /Витавуе 10/ вриједности 75.582 КМ, пет монитора /Драегер Виста 120/ укупне вриједности 49.140 КМ, те Ламинарна комора /Сафе Фаст Топ 212-Д/ вриједна 23.376,60 КМ, додаје се у саопштењу.

За потребе Дома здравља у Бијељини од ових средстава током априла купљено је и уручено 200 заштитних одијела у вриједности 5.916 КМ, затим Дефибрилатор /Цардио аид 260Б/ вриједности 16.777 КМ, као и још 17 заштитних одијела, 17 медицинских визира и 17 заштитних наочара плаћених 507,39 КМ.

- Сва наведена медицинска средства, апарати и опрема набављани су искључиво на основу исказиваних потреба бијељинског Дома здравља и Болнице, а респиратори су распоређени на основу потреба болница широм Спске, али и на основу исказане жеље учесника акције - истичу из ТРБ-а.

У саопштењу се наводи да ТРБ и Елвако метпро, са Ристићем на челу, велику захвалност упућују свим привредницима бијељинске регије, али и из осталих крајева Српске, који су својим донацијама подржали акцију "Респиратор за Српску", показујући колико у кризним ситуацијама могу помоћи здравствени сектор и становништво.

- Захвалност упућујемо и бројним појединцима који су уплаћивали личне донације, као и свим осталим учесницима у свим сегментима ове хуманитарне акције - наглашава се у саопштењу и додаје да ће након стварања епидемиолошких услова, бити организована вечера захвалности за све који су подржали акцију.

Из ових компанија захвалност су упутили и Амбасади Русије у БиХ и Амбасади Србије у Русији, које су пружиле свесрдну помоћ приликом набавке респиратора, као и властима Републике Српске и БиХ које су помогле да акција буде доведена до краја, те медијским кућама које су оглашавањем бројева жиро рачуна Црвеног крста за уплате, дале значајан допринос акцији.

Из ове компаније уз саопштење достављен је и списак са свим компанијама и физичким лицима која су учествовала у акцији "Респиратор за Српску", на којем су укупно 124 субјекта.