latinica  ћирилица
25/06/2020 |  15:46 | Аутор: СРНА

Шпирић: Влада Српске је за реформу правосуђа, али није за селективна рјешавања

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је данас да су Влада Републике Српске и ресорно министарство за реформу правосуђа, али не и за селективна рјешавања, јер то неће ријешити изазове у правосудном систему БиХ.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Реформа правосудног система је стратешка реформа у БиХ и када је чињен први корак биле су тешке политичке дебате и тај први корак је направљен - рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву након сједнице Дома народа парламента БиХ.

Он је нагласио да све док траје дијалог између Европске комисије и БиХ треба отворити политичку дебату о свим отвореним питањима и пронаћи валидна законска рјешења.

- Ми смо делегати из Републике Српске и ја сам данас позвао све делегате да не игноришу ставове осталих нивоа власти који имају своју улогу у правосудном систему. То су Република Српска, Федерација БиХ /ФБиХ/ и дистрикт Брчко - појаснио је Шпирић.

Он је рекао да је измјенама закона, које су предвиђале престанак мандата Високог судског тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ у садашњем саставу, намјера предлагача била да се обезбиједи ново кадровање у правосудним институцијама.

- То значи да би од правосуђа требало направити политички плијен, а то није реформа правосудног система. То би направило анархију у правосудном систему и мислим да је ово окидач да се призове неко други да спроводи реформу правосуђа у БиХ - сматра Шпирућ.

Он је оцијенио да они који су предложили такве измјене Закона о ВСТС-у желе да правосуђе буде под њиховим утицајем.

"Ако је само проблем кадровање у правосудном систему нећемо ријешити ништа. Закон о реформи правосудног система не тиче се само ко ће бити предсједник ВСТС-а, Тужилаштва и Суда БиХ. Сви они који то предлажу показују дозу посесивности према кадровању", поновио је Шпирић.

Шпирић је нагласио да правосудни систем у БиХ мора бити политички независан.

- Посебно ми се није допала мржња са којом се прилази реформи, коју поједини делегати испољавају. Мржња не може бити улаз у било коју реформу и зато сам данас позвао колеге да поштујемо једни друге и да видимо на који начин можемо долазити до добрих рјешења - поручио је Шпирић.

Одговарајући на питање како је правосудни систем у БиХ независан ако предсједавајући ВСТС-а Милан Тегелтија присуствује сједницама тијела СНСД-а, Шпирић је рекао да Тегелтија није правосудни систем БиХ.

- Јуриш на Милана Тегелтију неће ријешити ниједно питање. Реформа правосуђа није Милан Тегелтија, ВСТС није правосуђе БиХ - нагласио је Шпирић.

Шпирић није желио да коментарише буџет БиХ за ову годину, који ће сутра бити на сједници Предсједништва БиХ, наводећи да ће о томе говорити када се буџет нађе на сједници Дома народа којим ће он тада предсједавати.

- Вјерујем да ће тај оквир буџета бити усвојен у Предсједништву и да ћемо имати прилику да о њему расправљамо - рекао је Шпирић.

Он је поновио став СНСД-а да буџет треба бити усвојен у институцијама БиХ.

- Знам да постоје незадовољства и никада није било апсолутно задовољство свим ставкама. Мислим да овај оквир буџета дозвољава да сви на неки начин буду задовољни - рекао је Шпирић.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ прихватио је данас негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са четири гласа против и два гласа за дала је негативно мишљење на тај приједлог, констатујући да није усаглашен са Уставом и правним системом БиХ.