latinica  ћирилица
25/06/2020 |  14:43 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио Декларацију о заштити права СПЦ у Црној Гори (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Декларацију о заштити права Српске православне цркве на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори и девет закона.
НСРС (Фото: НСРС) -
НСРС (Фото: НСРС)

Народна скупштина је усвојила Закон о електричној енергији уз усвојене амандмане, Закон о високом образовању уз амандмане Владе који су постали саставни дио закона, Закон о обезбјеђивању квалитета у високом образовању Републике Српске и Закон о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској.

Парламент Српске је усвојио и Закон о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, Закон о заштити менталног здравља, Закон о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, Закон о измјенама и допунама Закона о судским таксама и Закон о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској.

У Декларацији о заштити права Српске православне цркве на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори, приједлог Клубова посланика СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, УС, СПС, СП, констатује се да је усвајање спорног Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница, Српску православну цркву у Црној Гори довело у неравноправан положај у односу на остале вјерске заједнице.

Народна скупштина Републике Српске позива власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања цркава, манастира и имовине Српске православне цркве у Црној Гори, да престану са протјеривањем свештенства и монаштва Српске православне цркве под изговором да немају црногорско држављанство, и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима Српске православне цркве у Црној Гори траже, на Уставу и законима Црне Горе, рјешење овог проблема.

Народна скупштина изражава забринутост због хапшења, прогона и премлаћивања епископа и свештеника Српска православна црква у Црној Гори, и оштро осуђује хапшење, лишавање слободе и кривични процес који је покренут против епископа будимљанско-никшићког и неколико свештеника Српске православне цркве, а власти у Црној Гори позива да поштују одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода , Повељу о основим правима ЕУ, те уставом загарантована основна људска и грађанска права Срба у Црној Гори.

У Декларацији се истиче да Народна скупштина Републике Српске у потпуности подржава све напоре које чине Митрополија и епархије Српске православне црвке у Црној Гори, како у Црној Гори, тако и на међународном плану, у борби за очување права на слободно исповиједање вјере и права на имовину Српске православне цркве.

Усвојени Закон о високом образовању поставља ригорозније услове за оснивање високошколских установа, као и ригорозније критеријуме за изборе у научно-наставна и умјетничко-наставна звања.

Ради олакшавања финансијског положаја студената уводи се ослобађање од плаћања школарина за редовне студенте првог и другог циклуса који први пут уписују прву годину студија и први пут уписују сваку наредну годину студија и који први пут обнављају завршну годину студија првог циклуса.

Законом о обезбјеђивању квалитета у високом образовању Републике Српске уређују се акредитације, тематско вредновање и спољне, независне, периодичне процјене унутрашњег система обезбјеђења квалитета, те статус, дјелатност, организацију и финансирање Агенције за високо образовање Републике Српске.

Како је на крају сједнице рекао предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, други наставак Десете редовна сједнице је у понедјељак - 29. јуна. у 10.00 часова.

Пред посланицима ће се наћи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине.

На дневном реду је и Приједлог Пословника Народне скупштине Републике Српске.