latinica  ћирилица
25/06/2020 |  13:04 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Најмање 80 новозаражених у Хрватској

У Хрватској се наставља раст броја новозаражених вирусом корона, а у протекла 24 часа потврђено је најмање 80 новообољелих особа.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Највише заражених је у Осјечко-барањској жупанији - чак 40 нових случајева.

У Загребу је новообољело 28 особа, у Приморско-горанској жупанији 10, Задарској четири, Загребачкој три и по једна особа у Истарској, Бродско-посавској, Вировитичкој и у Сплитско-далматинској жупанији.

Вирус корона је "ушао" и у неке загребачке болнице.

У Клиничко-болничком центру у Загребу специјализант из западне Славоније позитивна на вирус, док су сви њени контакти, рекао је директор негативни су на коронавирус, рекао је директор ове установе Марио Зовак.

У психијатријској болници "Свети Иван" у Загребу заражене су четири медицинске сестре и 16 пацијената.

Игор Филипчић, директор ове болнице, рекао је за ХРТ да је на вирус позитивно пет особа, а 30 их је у самоизолацији. Обољели имају благе симптоме, а обављено је 60 тестирања. Због сумње на контакте те потребе надзора осталих одјељена, тестирано је још 60 болесника.

Заражена је и једна докторка са Офталмологије Клиничке болнице Дубрава.

Директор Клинике за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" Алемка Маркотић истакла је да ситуација била добра док су мјере заштите биле на снази, али да је људској природи да се опусти, чим јој се учини да опасност престаје.

- А чим се људи опусте, вирус нађе свој простор да би преживио. Њему треба гушћа популација и ближи контакт да би преживио - упозорила је Маркотићева.

Она је нагласила да је ношење маски обавеза и да ће се морати кажњавати они који се не придржавају те одредбе.