latinica  ћирилица
25/06/2020 |  12:49 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Вишковић: Финансијска средства морају бити обезбијеђена

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да због ситуције прозроковане пандемијом вируса корона морају бити обезбјеђена финансијска средства како би била сачувана јавна потрошња и засутављен пад бруто домаћег производа.
Радован Вишковић -
Радован Вишковић

- Република Српска је пет, шест година функционисала без аранжмана са Међународним монетарним Фондом и тако би било и даље да није било пандемије вируа корона. Нисмо ни мислили ући у аранжман, јер у овогодишњем буџету Српске планирано је било да отплата кредита буде већа од задуживања - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске.

Он је подсјетио да је буџет Српске на крају прошле године био у суфициту вишем од 70 милиона КМ и да јавни дуг био на ниво 38 до 48 одсто бруто домаћег производа.

- Да није било вируса корона буџет Српске у овој години би био један од најбољих од постојања Републике. Нисам ваљда крив што нас је задесила пандемија и што је пад прихода у буџету 250 милиона КМ. Нисам ваљда крив што за здравствени и реални сектор за март, април и мај издвајамо 250 милиона КМ - наводи Вишковић.

Он је истакао да Српска и са планираним задужењима неће прећи законску границу од 60 одсто бруто домаћег призвода.

- У Републици Српској до сада имамо 6.500 људи који су остали без посла у вријеме пандемије. Од овог броја 3.350 су бли запослени на одређено вријеме и жао ми је сваког човјека који је остао без посла. У овом времену имамо и више од 4.000 новозапослених, док је у Федерацији БиХ више од 20.000 људи остало без посла - каже Вишковић.

Он је позвао надлежне правосудне институције у Српској и БиХ да раде посао ако је било криминала у вријеме пандемије.

- Апсолутно немам за шта да се бринем и да се стидим! Све што сам радио било је часно и поштено како би било заштићено здравље људи и наш здравствени систем. И у томе смо успјели - поручио је предсједник Владе Српске.

Он је навео да набавка радара у Српској никада није реализована онако како тврди посланик ПДП-а Драшко Станивуковић.

- Морао би се Станивуковић обратити старијим колегама у Народној скупштини па да му кажу ко је и како зауставио пројекат набавке радара у склопу јавно-приватног партнерства. Зато је Влада Српске донијела одлуку да пројекат реализује сама и да обезбиједи 12 милиона КМ. Пројекат ће бити реализован у три године и комплетан приход од радара ићи ће у буџет Српске - рекао је Вишковић.

Осврћући се на то што су поједини медији пласирли лаж да су чланови његове породице обољели од вируса корона, Вишковић је најавио да ће због тога поднијети тужбе.

- Ради тога ћу их тужити и то ће бити најслађа пресуда. Зар тако један медиј у Српској треба да извјаштава грађане, да лаже и бави се животима моје породице? Свјестан сам и разумијем да сам мета као политичка личност, али ћу заштити своју породицу на законит начин - рекао је Вишковић.