latinica  ћирилица
25/06/2020 |  12:26 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Петрич: Сви морају да приме к знању одлуку Тужилаштва

Бивши специјални изасланик ЕУ за Косово и Метохију Волфганг Петрич рекао је поводом подношења приједлога оптужнице против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да је међународна правда спора, те да сви морају да приме к знању одлуку Тужилаштва.
Волфганг Петрич (фото:.slobodnaevropa.org) -
Волфганг Петрич (фото:.slobodnaevropa.org)

Петрич је нагласио да се оптужница против Тачија назирала још од извјештаја Дика Мартија Савјету Европе.

- Предуго је трајало, али међународна правда је спора - рекао је Петрич за Тањуг и навео да се и лично залагао за формирање Специјалног суда за злочине почињене од 1998. до 2000. године на Космету.

Сада сви морају да приме к знању одлуку Тужилаштва, рекао је он, полазећи од тога да ће Тачи, према ранијем узору на Рамуша Харадинаја, поднијети оставку.

Када је ријеч о преговорима Београда и Приштине, Патрич је констатовао да је Приштина у овом тренутку велики фактор несигурности, а да би било добро да предсједник Србије Александар Вучић оде и у Брисел и у Вашингтон као разборити политичар који потврђује да нема рјешења без ЕУ.

- ЕУ мора апсолутно бити активнија и мора преузети лидерство у региону. ЕУ не смије препустити лидерство у региону другима. Ни САД, али ни Русима и Кинезима који имају своје политичке и економске интересе. ЕУ тамо мора имати јасно водећу улогу - рекао је Петрич.

Специјално тужилаштво у Хагу јуче је саопштило да је подигло оптужницу против актуелног предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадри Весељија за готово 100 убистава.

Тачи је потом саопштио да неће ићи на састанак са предсједником Србије Александром Вучићем 27. јуна који је организовао специјални изасланик САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел.

Премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти такође је објавио да је због ситуације која је настала усљед подизања оптужнице Специјалног тужилаштва неће ићи у Вашингтон.