latinica  ћирилица
25/06/2020 |  12:04 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Видовић: Циљ - привлачење страних и домаћих инвестиција

Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској јесте отклањање административно‐техничких баријера и стварање повољнијег пословног амбијента у привлачењу страних и домаћих инвеститора у реализацији капиталних пројеката.
Зора Видовић -
Зора Видовић

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да се јавно‐приватно партнерство може реализовати у свим областима у којима јавни партнер пружа услуге или су у оквиру надлежности јавног партнера.

- Овим законом, као новина, проширен је круг лица која могу бити приватни партнери, тако што је прописано да у поступку избора приватног партнера могу учествовати домаћа и страна, физичка и правна лица. Предлагањем оваквих рјешења превазиђена су ограничења која су била прописана Законом који је на снази - рекла је Видовићева у Народној скупштини образлажући законско рјешење.

Она је нагласила да се важна измјена односи на право јединица локалне самоуправе да одлучују о пројектима јавно-приватног партнерства, односно да дају сагласност на приједлог пројекта и закључивање уговора, ако је јавни партнер јединица локалне самоуправе.

- Поједностављен је и убрзан поступак одобравања пројекта и смањен број фаза потребних за реализацију пројекта путем јавно-приватног партнерства. Овим измјенама Закона, процедура реализације пројеката моделом јавно‐приватног партнерства би се поједноставила, првенствено посредством процедуре одобравања пројеката и закључивања уговора - додала је Видовићева.