latinica  ћирилица
25/06/2020 |  11:51 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Влада Српске уплатила граду Добоју траншу од 1.875.000 КМ

Влада Републике Српске уплатила је данас граду Добоју траншу од 1.875.000 КМ, захваљујући чему ће ова локална заједница покрити мањак од 30 одсто по основу пада пореских прихода, што је посљедица економских токова усљед посљедица вируса корона, рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.
Борис Јеринић - Фото: РТРС
Борис ЈеринићФото: РТРС

Јеринић је, током паузе данашњег састанка локалног Привредног савјета, рекао новинарима да град редовно сервисира све обавезе.

- За сада још стојимо стабилно. Штета је пад прихода у износима до 30 одсто, што се тиче пореских прихода, а када је ријеч о непореским приходима, ми смо на нивоу од прошле године. Трудимо се да нађемо рјешења и кроз ову интервенцију свакако да ће се стабилизовати буџет и да ћемо у наредном периоду извршавати све обавезе - изјавио је Јеринић.

Он је навео да износ транше Владе Српске покрива пад локалних пореских прихода.

- То је једна од најбољих и добрих одлука Владе Републике Српске да се средства расподијеле сходно критеријумима како се распоређује ПДВ - истакао је Јеринић.

Јеринић је рекао да су се поједина локална предузећа релативно прилагодила пословању у условима епидемије вируса корона, од којих су нека почела да шију заштитну опрему, направљен је и тунел за дезинфекцију, односно траже одговарајућа рјешења да опстану на тржишту, али и своје производе пласирају ван града.

Он очекује да се Градској управи са данашњег састанка Привредног савјета дозначе одређене смјернице.

Према његовим ријечима, у околностима епидемије вируса корона штета у привреди је још несагледива, али највише трпи сектор саобраћаја.

Ауто-превозник Ратко Мочић навео је да је ова дјелатност стоодстотно девастирана од доношења уредбе Владе Српске о обустави превоза путника све до 11. маја, када је дата дозвола.

- Трпимо тоталне губитке, не можемо покрити трошкове одржавања - изјавио је Мочић и захвалио Градској управи Добој, која је финансирала превоз ученика.

Мочић је рекао да, иако послују у губитку, ауто-превозници су присиљени да одржавају саобраћај како не би изгубили додијељене линије.

Власник текстилног предузећа Ранкица Панић, која је почела са шивењем заштитне опреме, рекла је да и за ову врсту више нема наруџби јер не може доћи до неопходног материјала који се увози, а и због недостатка обртних средстава.

- Ја сам увијек била оптимиста. Не треба да шаљемо поруке да је све стало и пропало. Не смијемо тако да се понашамо. Ми морамо бити одговорни људи који траже рјешења заједно са локалном влашћу и Владом Републике Српске - рекла је Панићева.

Панићева је упозорила да су, осим привредника, нарочито погођени и радници, од којих је већина кредитно задужена.