latinica  ћирилица
25/06/2020 |  10:41 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Дрецун: Тачи и Весељи хтјели да у Вашингтону тргују склањање са оптужница

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је Специјално тужилаштво за злочине ОВК сада објавило оптужнице против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија јер је дошло до сазнања да ће они током боравка у Вашингтону 27. јуна покушати да тргују да би били склоњени са њих.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

- Зато је Специјални суд предузео корак да упозори јавност и одсјекао маневарски простор било коме ко би хтио да прихвати трговину - рекао је Дрецун.

Он је навео да приједлози оптужница против Тачија и Весељија нису од јуче, већ од прије неколико мјесеци и да је у току процес потврђивања од судије за претходни поступак.

- Ако их он потврди, имаћемо процесуирање - рекао је Дрецун за РТС и додао да се до сада није знало ко је на оптужници и за шта се терети и да је Специјално тужилаштво за ОВК те информације скривало и у контакту са радном групом Београда.

- Мислим да је Специјално тужилаштво ставило тачку на покушај Тачија и Весељија да истргују по принципу "ми нећемо да гонимо српске злочинце, не можете ни ви наше терористе из ОВК". Тачи и Весељи тако изостају са оптужница, прекида се прича - сматра Дрецун.

Дрецун је поручио да Србија неће ни по коју цјену да тргује жртвама.

- Они морају да буду процесуирани. Ми смо све учинили што смо могли као радна група да доставимо материјале у којима су подаци о крајње нељудском поступању - о одсјецању глава, паљењу живих и рањених људи, силовању, убијању жена са 17, 20 убода ножем - рекао је Дрецун.

Он је истакао да ће то објелоданити јер домаћа јавност мора да сазна какве злочине је починила терористичка ОВК.

- Тога се они највише плаше, да ће се развијати неповољно по њих, а повољно по истину. Нити је била чиста борба, нити је била борба за слободу. То је била злочиначка организација која је хтјела потпуно да уклони Србе са Космета и они то настављају - рекао је Дрецун.

Дрецун је закључио да су бивше вође тзв. ОВК, а сада политички прваци самопроглашеног Косова, кукавице јер, умјесто да изађу на суд и докажу да су невини, они се крију.

Специјално тужилаштво у Хагу јуче је саопштило да је подигло оптужницу против актуелног предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија за готово 100 убистава.

Одмах по објави Тачи је саопштио да неће ићи на састанак са предсједником Србије Александром Вучићем 27. јуна, који је организовао специјални изасланик САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел.

Премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти такође је објавио да, због ситуације која је настала због подизања оптужнице Специјалног тужилаштва, не иде у Вашингтон.