latinica  ћирилица
25/06/2020 |  09:51 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Мајкић: Бошњаци опструишу међународну полицијску размјену података

Повлачење потписа министра унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоше Чампаре са важног споразума о сарадњи БиХ и Европола представља покушај децентрализације оперативне полицијске сарадње, и то да контакт тачка буде Дирекција за координацију полицијских тијела, која за то није надлежна, оцијенила је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност у парламенту БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

- Стално траје инсистирање да контакт тачка буде ту, а не Министарство безбједности. То је свјесно опструисање међународне полицијске размјене података иако је БиХ у крајње сложеној безбједносној ситуацији. Ово је порука свима да Бошњаци оно што једног дана договоре, сутрадан и повуку. Ово је порука и међународној заједници и Европолу ко не жели да ријеши питање оперативне сарадње између полицијских агенција - рекла је Мајкићева за Глас Српске.

Оперативни и стратешки споразум о сарадњи са Европолом, који је БиХ потписала још 2016, у фебруару наредне године ратификовали су Европски парламент и парламент БиХ, чиме је БиХ преузела обавезу успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу у којој би оперативне информације са Европолом размјењивали сви полицијски органи у БиХ.

Потписивању су претходили преговори у сједишту Европола у Хагу, а у преговарачком тиму су били, према ријечима саговорника Гласа Српске, представници свих полицијских органа у БиХ, укључујући и МУП ФБиХ.

Остало је да министар безбједности у Савјету министара донесе инструкцију о успостављању и функционисању заједничке контакт тачке, што је замјеник министра безбједности Недељко Јовић, због упражњене позиције министра, и урадио прошле седмице, непосредно након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.

Из Министарства је након састанка са Сатлером 17. јуна саопштено да су апострофирани и подржани сви идући кораци раније договорене сарадње са Европолом, који су били годинама у застоју, а односе се на потписивање инструкције о питањима од значаја за спровођење тог споразума, слање официра за везу из БиХ у сједиште Европола у Хагу, као и друга техничка питања о успостављању заједничке контакт тачке, као што је пресељење опреме из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ у просторије Министарства безбједности у Савјету министара.

Реаговање Чампаре услиједило је два дана касније и он је у допису, који је у посједу "Гласа Српске", а који је послао на неколико адреса, међу којима је и Министарство безбједности у Савјету министара, те Делегација ЕУ у БиХ, констатовао да Споразум о успостављању заједничке контакт тачке из 2018. године никада није ни потписан од свих надлежних, те да није ни ступио на снагу.

- Имајући у виду да се споразум не може сматрати закљученим и да министар, све и да је потписан, не може сам донијети инструкцију о питањима од важности за спровођење без сагласности надлежних органа, повлачим потпис - навео је Чампара.

Извор Гласа Српске тврди да је Јовић донио потребну инструкцију да би све постало оперативно, али се Чампара сада успротивио.

- Они хоће да контакт тачка буде Дирекција, а постоји оправдана бојазан да би, у том случају, могло да дође до селекције информација, односно да дају оне за које сматрају да треба дају или желе - истакао је саговорник Гласа Српске.

О успостављању заједничке контакт тачке било је ријечи и у априлу 2018. године када је министар безбједности у Савјету министара био Драган Мектић. У једном саопштењу је наведено да је, након састанка на којем су били и министри унутрашњих послова Српске и ФБиХ Драган Лукач и Аљоша Чампара, договорено да се контактна тачка успоставља у Министарству.