latinica  ћирилица
25/06/2020 |  09:48 ⇒ 09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Кисић Тепавчевић: Кризни штаб размишља о увођењу још једне мјере

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић каже да се разматра могућност да се ограничи рад клубова, јер се испоставило да је ноћни провод највећи извор заразе.

Она је навела да међу обољелима од Ковид-19 највише има млађих одраслих особа.

- Оно о чему сигурно треба размислити и о чему смо причали, што ће да слиједи у неком наредном периоду је да се ограничи рад клубова, да би ссе мањили изласци до јутра. Ово је непопуларно, али се мора. То јесте највећи расадник инфекције - рекла је Тепавчевићеваза ТВ Пинк.

Она је навела да је то сада најчешћи пут преношења инфекције и да је посебно опасно уколико млађи људи, који одлазе у ноћни провод, живе са хроничним болесницима или са старијим особама.

- Можемо да направимо велику трагедију у кући таквим понашањем - нагласила је она.

Упитана да ли може да се деси поново увођење ванредног стања, она је рекла да је оно било неопходно у фази у којој је то урађено, како би се ојачао здравствени систем, а да сада нема потребе за тим.

- Сада смо ојачали здравствени систем, имамо лабораторијске и кадровске капацитете и надамо се да их никада нећемо искористити у пуном обиму - навела је она.

Тепавчевићева је још једном поновила да су ефикасне мјере - социјална дистанца, ношење маски у затвореном простору и прање руку.