latinica  ћирилица
25/06/2020 |  09:32 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Додик: У наредне двије године у Бањалуци српско-руски храм

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је у плану да у наредне двије године буде завршена изградња српско-руског храма Преображења Господњег у Бањалуци, а представници Републике Српске очекују тим поводом посјету руског предсједника Владимира Путина.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- У Бањалуци се прави православна црква. Ова црква биће реплика цркве која је била у Кремљу. Планирано је да градња буде завршена у наредне двије године. Када успијемо да све завршимо, надамо се да ће бити прилика да примимо Владимира Путина. За нас би то био историјски датум - рекао је Додик за РИА Новости.

Српски члан Председништва БиХ јуче је присуствовао Паради побједе у Москви, након чега се састао са Путином и руским министром одбране Сергејом Шојгуом.

У Бањалуци се реализује пројекат изградње српско-српског културног центра и петокуполног храма у руском стилу на површини од 6.500 метара квадратних.

У бањалучком насељу Алеја центар 17. септембра 2018. године освештан је темељ српско-руског храма и духовно-културног центра који се гради у част руске царске породице Романов.

Темеље су освештали Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, викар московског патријарха архиепископ јегоревски Матеј, владика сремски Василије и умировљени владика зворничко-тузлански Василије.