latinica  ћирилица
25/06/2020 |  09:08 ⇒ 09:17 | Аутор: СРНА

Стотине милиона КМ за заштиту од суша и поплава

Влада Републике Српске чини изузетне напоре како би сектор аграра учинила што безбједнијим, али и омогућила домаћим ратарима да заштите своје усјеве и остваре што веће приносе, рекао је помоћник министра пољоривреде, шумарства и водопривреде Милан Гаврић.
Пољопривредна производња (фото:banjaluka.net) -
Пољопривредна производња (фото:banjaluka.net)

Гаврић је рекао да посљедњих десетак година Влада улаже значајна средства како би становништво, имовину, али и домаће фармере заштитила од града, поплава и суша.

Кад је ријеч о одбрани од поплава, Гаврић је истакао да је тек 2008. године дошло до значајних активности на изградњи нових система за одбрану од поплава, што се показало као неопходно посебно након катастрофалних поплава 2014. године.

- Када све сумирамо и подвучемо црту, може се рећи да је у системе одбране од поплава, њихову поправку, реконструкцију и изградњу, до сада уложено више од 170 милиона КМ - рекао је Гаврић за "Глас Српске".

Он је додао да је 55 милиона евра кредитних средстава уложено у реконструкцију Савског насипа, те да би тај пројекат требало да буде завршен до краја 2021. године.

- Након тога, имаћемо у потпуности реконструисан десни одбрамбени Савски насип, са сигурносним надвишењем на више од 250 километара - истакао је Гаврић.

Гаврић је додао да посљедњих година долази до честих смјена поплавних и сушних периода, те да је 2011., 2012., 2015. и 2017. године штета на усјевима због суше износила око 957 милиона КМ.

Једини начин да се штета спријечи или умањи, тврди Гаврић, јесте изградња система за наводњавање, због чега је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде израдило Студију одрживог развоја иригационих система, за чије је провођење обезбијеђено 24 милиона евра.

- Пројекат обухвата пројектовање и изградњу система за наводњавање у Пелагићеву, Новом Селу, Црњелову, Батковићу, Братунцу, Требињу и Љубињу. Фактички се може рећи да је пројекат обуватио више од 10.000 корисника и више од 20.000 хектара високобонитетног пољопривредног земљишта - нагласио је Гаврић.