latinica  ћирилица
06/06/2020 |  18:03 | Аутор: СРНА

Хрватска привреда теже погођена него већина у ЕУ

Хрватска је у априлу била међу чланицама ЕУ с највећим падом промета у малопродаји, показују нови подаци Евростата, агенције за статистику ЕУ.

Трговина на мало у Хрватској је у том период пала за чак 24 одсто у односу на исти мјесец лани.

Иако је "откључавање" хрватске привреде подстакло и потрошњу грађана, још ће се дуго чекати да се она врати на ниво прије кризе са епидемијом вируса корона.

Макроекономиста РајФајзена Зринка Живковић Матијевић оцијенила је да је овако велики пад промета у трговини на мало у априлу посљедица затварања због епидемије и изостанка туристичке сезоне, а снажно је пао и индекс повјерења потрошача па су људи куповали само најосновније - храну, лијекове и хигијенске потрепштине.

Куповина одјеће и обуће, као и трајних добара попут намјештаја, технике и аутомобила, углавном је изостала, јер их грађани нису имали гдје ни купити или су због неизвјесности одгађали куповину.

Матијевићева очекује да ће Хрватска у овој години имати пад личне потрошње од 8,5 одсто, док би пад промета у малопродаји могао износити око 10 одсто.

Ипак, каже, продаја хране, хигијенских потрепштина и лијекова можда неће ни имати пад, док би посљедице могла имати продаја одјеће, обуће и трајних добара, наводи "Индекс".

У априлу су већи пад у ЕУ, осим Хрватске, су имале су Француска са 31,1 одсто, Шпанија са 29,8 одсто, Малта са 24,8 и Луксембург са 24,7 одсто.

Подаци за Италију, чланицу ЕУ коју је пандемија вируса корона најтеже погодила, нису објављени.

Пад промета у трговинама у Њемачкој био је нешто већи од шест одсто, а најмање посљедица осјетиле су скандинавске чланице ЕУ - Финска, Данска и Шведска.