latinica  ћирилица
06/06/2020 |  14:29 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј служио на Духовске задушнице

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас, на Духовске задушнице, Свету литургију у Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду.
Патријар Иринеј и свештенство СПЦ - Фото: СРНА
Патријар Иринеј и свештенство СПЦФото: СРНА

Послије литургије служен је помен ктиторима, приложницима, оснивачима, добротворима, свештенослужитељима и парохијанима Саборне цркве, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Православни хришћани данас обиљежавају Љетне /духовске/ задушнице, које су скоро увијек у суботу пред Духове /Силазак Светог Духа/.

Овај дан православни хришћани посвећују умрлим прецима и, према традицији, посјећују гробове, прислужују свијеће и служе помене.

Задушнице се увијек обиљежавају у суботу и тим поводом се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увијек слави у недељу, провео у гробу.

Осим одласка на гробље обичај је и да се милостиња раздијели просјацима.

Обичај је у народу да се о задушницама, као и о парастосима, износе многа јела.

Вјеровање је да та изнесена јела треба да се раздијеле сиротињи и уопште свима који се ту затекну, за покој душе умрлога.

Обично се износи погача, жито, вино, као и друга јела.

Осим љетњих, у календару Српске православне цркве постоје још зимске или Митровске, затим прољећне, које падају седмицу прије почетка Великог или Часног поста, и Михољске или јесење задушнице.