latinica  ћирилица
06/06/2020 |  13:41 ⇒ 13:43 | Аутор: Агенције

Хотелијери у Хрватској: Трчање за гостом неће пуно тога донијети

Дио хрватских хотелијера тражи већу помоћ од државе, а остају затворени а министар туризма Гари Капели тврди да то није добро. Дио њих, за разлику од страних конкурената, не разматра сшуштање цијена.
Дубровник - Фото: B92
ДубровникФото: B92

- С обзиром на то да чујем да су друге земље знатно спустиле своје цијене, мислим да би требало и ми да кренемо истим путем - каже Загрепчанка Андреа за dnevnik.hr.

Али не слажу се сви са тим ставом.

- Нисмо баш присталице неких великих попуста јер мислим да у овом тренутку трчање за гостом неће баш пуно тога донијети - сматра Горан Фабрис, предсједник Управе хотелске фирме у Цриквеници.

Од 32 опатијска хотела, тренутно је отворено 14. У туристичкој заједници града Опатије планирају изненађење за своје госте, а нису једини на Кварнеру.

- Унутар дестинације је договор да се не иде са спуштањем цијена, него да се за одређену цијену која већ је дају одређене акције, односно попусти - открио је директор Туристичке заједнице града Мали Лошињ Далибор Цвитковић, додајући да Лошињани гостима који бораве седам и више дана поклањају трајектне карте.

Власници приватног смјештаја такође не размишљају о смањењу цијена.

- Цијене су кориговане за 10-15 одсто, с тим да је тек почео букинг и наравно да ће се цијене коригирати у зависности од понуде и потражње - каже савјетник за породични туризам Недо Пинезић.

Јужније у Далмацији ситуација је пуно гора. У хотел с 440 соба у понедјељак стижу први гости у три собе.

- Држава мора да буде мало флексибилнија што се тиче потпора за људе који раде јер услов је да не смијемо бити блокирани, а ми смо блокирани јер немамо приход то је прва ствар, а друга ствар је да морамо добити некакву инјекцију ликвидних средстава - рекао је Домагој Гргић, директор хотела у Водицама.

Ликвидна средства требало би да се добије од туриста, а хоће ли их хрватске цијене ове године одбити од одмора видјеће се за мање од месец дана.