latinica  ћирилица
05/06/2020 |  20:27 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Београд: Биће обновљен графит који су писали Црвеноармејци

Након открића Банета Гајића да се на згради на углу улица Кнеза Милоша и Краља Милана налази графит из Другог свјетског рата "Проверено мин нет" /провјерено нема мина/ реаговао је град Београд и та, вјероватно посљедња успомена на херојску акцију Црвене армије у ослобађању Београда од фашиста, биће сачувана.
Београд: Графит из Другог свјетског рата (фото: SPUTNIK / СЕНКА МИЛОШ) -
Београд: Графит из Другог свјетског рата (фото: SPUTNIK / СЕНКА МИЛОШ)

Гајић је информацију о открићу графита подијелио на друштвеним мрежама, а редакција "Спутњика" је о томе обавијестила одговорне у граду.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је град одмах реаговао.

- Иако натпис можда некоме сада не значи много, он је важан део наше историје. Послије позива "Спутњика" одмах смо имали састанак у Скупштини града. АИК Банка, чија је то данас зграда, дијагонално од "Лондона", финансираће читав пројекат - рекао је Весић.

Весић је навео да ће, прије свега, бити обновљен натпис, који ће потом бити заштићен стаклом.

- Биће урађено и обавјештење на српском, енглеском и руском језику са подсјећањем шта тај натпис значи. Биће постављен и кју ар код, како би људи који желе да сазнају више могли да дођу до информација шта се дешавало на том мјесту - рекао је Весић.

Он је нагласио да ће цијели посао изнијети Завод за заштиту споменика културе и да се нада да ће натпис бити уређен до прославе Дана ослобођења Београда - 20. октобра.

У Београду су приликом повлачења Вермахта минирани сви стратешки објекти, водовод, систем комуникација, мост на Сави, хотел "Албанија", Калемегдан, а мине су постављене и у многим стамбеним зградама, о чему говоре и повјерљиви документи које је недавно објавило Министарство одбране Русије.

Црвена армија је у свом саставу имала бројне инжењеријске јединице које су ишле испред или непосредно иза јединица у наступању и рашчишћавале терен, а ознака "Проверено мин нет" је била видљив доказ који се увијек стављао на зграду да би сви могли да виде да у објекту више нема мина и да је безбједан.

Да су били у праву и да је та пракса итекако била оправдана, свједочи примјер зграде на Студентском тргу коју су Нијемци минирали недуго прије него што су Совјети успјели да дођу, а у којој су погинули сви станари који су током борби били у подруму.