latinica  ћирилица
05/06/2020 |  19:23 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

На Видовдан почиње снимање играног филма и серије о Бици на Кошарама (ВИДЕО)

Један од најважнијих догађаја новије српске историје, Битка на Кошарама послије документарне добиће и играну верзију. Снимање филма "Кошаре" почиње на Видовдан, а премијера је планирана у фебруару наредне године. Послије филма предвиђена је и серија од 12 епизода.
Кошаре - Фото: РТРС
КошареФото: РТРС

Прије 21 године у јеку НАТО бомбародовања одвијала се Битка на Кошарама позната по храбрости и пожртвовању војника, у којој је бранећи Косово и Метохију од ОВК потпомогнутих НАТО авијацијом, погинуло 108 припадника тадашње Војске Југославије.

Бројна екипа од око 150 људи снимаће битке на локацијама изнад Сурдулице и планинама Тара и Зеленгора у Републици Српској.

- Мени је значајно према момцима из 53. батаљона, зато што је то моја прва публика у овом тренутку, неко коме највише вјерујем, па након тога глумцима. Сада ћу глумцима да дочарам ово што су ми они причали протеклих годину дана - рекао је Балша Ђого, редитељ филма.

Владан Анђелковић из "Омега продукције" истакао је жељу да филм "Кошаре" представља својеврстан споменик у форми видео записа јунацима који су дали свој живот на Кошарама и изразио наду да ће дио антологије српског филма остати иза комплетне екипе која ради на том стваралаштву.

Ово је дуг према браницима Кошара и њиховој љубави према својој земљи и свом народу, истиче глумац Светозар Цветковић који ће играти генерала. Сем њега међу глумцима су Виктор Савић, Жарко Лаушевић и Милош Биковић.

- Чинило ми се да је наша дужност да откријемо истину, гдје смо били и шта су неки људи који су у себи носили само љубав и жељу да одбране нешто што је наше и однос према прошлости али и према будућности. Треба то да урадимо - истакао је Светозар Цветковић, глумац.

Глумац Виктор Савић навео је да познаје редитеља филма и додао да му је драго што ће поново сарађивати.

- Познајем његов национални идентитет и свјесност и будност националну, тако да вјерујем у истинитост овог пројекта и његов значај за све нас који стојимо иза овог догађаја - потврдио је Савић.

Послије филма "Кошаре" планирано је снимање серија о рату у Босни и Херцеговини и прогону Срба у "Олуји", а до краја године пред публиком ће се наћи и филм "Дара из Јасеновца", први играни филм о страдању Срба у концентрационом логору Јасеновац, најављено је из Филмског центра Србија.