latinica  ћирилица
05/06/2020 |  19:15 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Производња електричне енергије у РиТЕ Угљевик стабилна (ВИДЕО)

И у ванредним условима рада изазваних пандемијом вируса корона, производња електричне енергије у РиТЕ Угљевик била је стабилна. Од почетка године до краја маја произведено је 756 гигават часова електричне енергије, што је нешто више од трећине укупне производње у систему Електропривреде. Од 1. јуна очекује се и повратак јапанских стручњака ангажованих на пробном раду постројења за одсумпоравање.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Сачували смо здравље људи и одржали процес производње захваљујући дисциплини и одговорности запослених, истиче директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић. У овом предузећу се, након укидања ванредних мјера због пандемије, на посао вратило око 2.000 радника.

Позитивни пословни резултати,међутим,управи предузећа не дозвољавају да се опусти.Због пада потрошње ел.енергије у претходном периоду и спорог опоравка привреде,урађена је рестрикција јавних набавки и план уштеда. То ће, тврде у овом предузећу,омогућити да реализују планиране захвате на турбини и котлу термолектране.

- Пандемија је зауставила рад постројења за одсумпоравње након шест дана пробног рада, али се повратак јапанских извођача радова, очекује 1.јуна, када ће постројење поново бити у погону. У међувремну, настављени су послови на другим радовима у оквиру највећег еколошког пројекта на Балкану, на којем су ангажовани и радници предузећа Рудис.

Пробни рад постројења за одсумпоравање трајаће мјесец дана ,а први параметри су показали да је емисија чврстих честица и сумпор-диоксида, сведена у оквире вриједности прописаних директивама Европске уније.