latinica  ћирилица
05/06/2020 |  15:19 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

Загреб чини све да оснажи положај Хрвата у БиХ - кључна равноправност

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у Мостару да Хрватска чини све да положај Хрвата у БиХ буде оснажен и да су све институције Европске уније упознали о овом питању.
Андреј Пленковић и Драган Човић - Фото: СРНА
Андреј Пленковић и Драган ЧовићФото: СРНА

Пленковић је нагласио да Влада Хрватске континуирано и снажно даје подршку БиХ на путу према ЕУ и НАТО-у и да очекује да ће положај Хрвата јачати приближавањем БиХ ЕУ.

- Настојимо рјешавати отворена питања и унапређивати сарадњу - политичку и привредну, те трговиснку размјену. Мислим да смо у институционалном погледу задњих неколико година ојачали све облике сарадње и у том смислу ћемо наставити радити и у будућности - нагласио је Пленковић након свечане сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

- Порука је сасвим јасна - оно што је важно за БиХ јесте да остварује напредак у поштивању критеријума и иде напријед. Сви који разумију функционисање БиХ знају да је питање равноправности кључно да би се остварили резултати. То показују бројни преговори и године иза нас - навео је Пленковић.

Он је напоменуо да је ова година када Хрватска предсједава Савјету ЕУ, које је знатно отежано због пандемије вируса корона, због немогућности одржавања састанака, тако да се бројни састанци обављају путем видео-конференција.

Хрватски премијер је нагласио да ће Европска комисија ускоро изаћи са снажним пакетом подршке за Југоисточну Европу.

Што се тиче положаја Хрвата у БиХ, он је нагласио да је је стална обавеза Хрватске да се обезбиједи равноправност Хрвата, те да Хрвати буду адекватно заступљени у свим институцијама БиХ.

- Ми ћемо на том трагу водити наш дијалог, залагати се за рјешења која ће бити прихваћена од свих народа и свих политичких странака. То је прије свега питање БиХ, али све потешкоће треба ријешити на начин који ће омогућити ефикасно функционисање БиХ, а онда ће и реформе и европски пут БиХ и односи с БиХ бити добри - навео је Пленковић.

Хрватски премијер каже да се питање мигрантске кризе и источно-медитаранске руте мора ријешити на грчко-турској граници.

- Морам похвалити понашање грчког премијера /Кирјакоса/ Мицотакиса чија је политика сасвим другачија, он чува спољну границу ЕУ - појаснио је Пленковић.

Он је нагласио да Хрватска, када је у питању граница, улаже максималне напоре да сарађује са полицијама у БиХ и на заједнички начин рјешава питање миграција.

- Хрватска се припрема за шенген. Хрватска полиција има ангажованих око 6.000 људи. Ја сам против тога да се диже жица између Хрватске и БиХ, ми смо двије сусједне земље упућене једна на другу и таква порука не би била добра - казао је Пленковић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић истиче да се европски пут БиХ не би одвијао на овакав начин да није подршке Хрватске и премијера Пленковића.

- Налазимо се у кампањи за Сабор Хрватске и желимо поручити да се желимо одужити подршком листи ХДЗ-а за све што чине за БиХ и Хрвате у БиХ - истакао је Човић.

Он је навео да је у БиХ тренутно кључ неспоразума око Централне изборне комисије БиХ.

Човић је нагласио и да ових дана ХДЗ БиХ преговара са партнерима око Изборног закона БиХ и Мостара, а у организацији ЕУ и америчке администрације.

- Разговарамо како та два пакета ставити и организовати изборе у Мостару заједно с локалним. Мислим да смо на добром путу - наглашава Човић.

У Мостару је данас одржана свечана сједница Предсједништва ХДЗ-а БиХ на којој је присуствовала и делегација ХДЗ-а Хрватске на челу с предсједником странке Андрејом Пленковићем. Сједница је одржана поводом 15 година Човићевог руковођења ХДЗ-ом БиХ.

Пленковићева посјета БиХ дио је и предизборних активности, јер се 5. јула одржавају избори за Сабор Хрватске.