latinica  ћирилица
05/06/2020 |  14:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Европска унија позива Приштину да укине реципроцитет

Европска унија захтијева да власти у Приштини преиспитају одлуку претходне владе Аљбина Куртија о реципроцитету, којом за робу без докумената на којима пише “Република Косово“ није дозвољен улазак на Косово, пише Ljajmi.net.
Заставе самопроглашене Републике Косово и ЕУ (Фото: Flickr/Bobby Hidy/Kosovo Future Maker) -
Заставе самопроглашене Републике Косово и ЕУ (Фото: Flickr/Bobby Hidy/Kosovo Future Maker)

Портпарол шефа спољне политике Европске уније Жозепа Бореља, Петер Стано, изјавио је да Приштина и Београд морају да се придржавају постигнутих споразума и позвао власти у Приштини да преиспитају одлуку о мјерама реципроцитета, будући да се, према његовој оцјени, Приштина и Београд, третирају као једнаки у дијалогу, преноси Танјуг, позивајући се на портал.

Када је ријеч о дијалогу, Стано је навео да ће тај процес бити настављен чим се створе услови након пандемије, додајући да ЕУ дуго захтијева наставак дијалога.

Стано је додао да ЕУ остаје посвећена сарадњи са обје стране, како би разговори био настављени, али да је одговорност на Београду и Приштини да створе праве услове за наставак дијалога.

Одлука владе у Приштини о реципроцитету донесена је 1. априла ове године и она је замијенила стопостотне таксе на робу из централне Србије, које је претходна косовска влада увела у новембру 2018. године и због којих је дијалог између Београда и Приштине у прекиду.