latinica  ћирилица
05/06/2020 |  14:04 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Бањалука би ускоро могла да добије најсавременију картинг стазу у регији (ФОТО)

Позната ауто стаза у Залужанима ускоро би могла да добије ново рухо, јер је ауто-мото клуб “Картинг“ из Бањалуке спреман да из свог буџета издвоји преко пола милиона КМ, како би највећи град у Српској постао центар окупљања љубитеља овог спорта у регији.
Бањалука-картинг стаза (фото:banjaluka.net) -
Бањалука-картинг стаза (фото:banjaluka.net)

Пројекат је већ представљен Градској управи, па се очекује да договор око издавања земљишта ускоро буде постигнут.

- Картинг клуб се прошле године Граду Бањалука обратио са захтјевом за додјелу најма, концесије или било којег другог вида изнајмљивања постојеће стазе у Залужанима. Наша идеја је да на тој локацији изградимо савремено опремљену картинг стазу са свим пратећим објектима и за то смо спремни да издвојимо значајна средства. Након обављеног разговора о пројекту, градоначелник је подржао нашу идеју и овом приликом желимо да се захвалимо и изразимо наду да ће се и потешкоће око изнајмљивања земљишта ускоро ријешити и да ћемо убрзо почети са радовима - рекао је Радомир Радукић предсједник “Картинг клуба“, који је заједно са Јеленком Лолићем покретач овог пројекта.

Тачан термин изградње још увијек није познат, јер се за почетак радова чека "зелено свјетло" Градске управе.

- Тренутно наш клуб броји око 30 чланова, али потенцијал за развој овог спорта је огроман. Да имамо потребне услове, тај број би сигурно био већи. Из тог разлога смо и дошли на идеју о изградњи савремене картинг стазе, која би овај спорт оживјела и на нашим просторима. У БиХ конкретно, чак ни у земљама бивше Југославије, не постоји ни једна отворена картинг стаза. Постоје одређене мале стазе које не задовољавају потребне стандарде.

Бањалука-картинг стаза (фото:banjaluka.net)

Поред уређења постојећег садржаја, преуређења и доградње стазе, из Картинг клуба поручују да је у плану и изградње пропратног објекта и трибина.

- Планирамо да изградимо један објекат, попут пит стоп боксова за картинге, по предвиђеним стандардима, преуредимо и продужимо стазу, те оградимо комплетну стазу. Такође, пројектом је предвиђено и изградња трибина и кафетерије, која би посјетиоцима послужила за дружење. Сматрамо да постоји потреба за једним оваквим садржајем у граду и сигурно ће мјесто имати велику посјету. Град би од тога имао велику корист, јер би клуб привукао велики број посјетилаца и туриста, који би у Бањалуци ноћили, плаћали трошкове смјештаја, посјећивали ресторане, барове и слично - додаје Радукић.

Он истиче да на нашим просторима постоји значајно интересовање за аутомобилски спорт, а да би садржај планиран на картинг стази привукао велики број посјетилаца из земље и региона.

- Садржај ће бити прилагођен потребама овог спорта. Планирана је организација такмичења и изнајмљивање стазе за рекреативце и љубитеље овог спорта. Пажњу и интересовање требало би да изазове и картинг школа за младе, дјецу, предшколског и школског узраста. Дјеца ће бити бољи возачи, ако се уче од малена - закључује Радукић.

Извор: Banjaluka.net