latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:43 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Поднијети захтјев за измјену правоснажног рјешења о стамбеном збрињавању

Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бањалука позвала је породице погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата које су се јавиле на конкурс за стамбено збрињавање Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске и којима је одбијен захтјев зато што су наплатиле ратну штету, да надлежним одјељењима за борачко-инвалидску заштиту што прије поднесу захтјев за измјену правоснажног рјешења.
Зграда за стамбено збрињавање - Фото: РТРС
Зграда за стамбено збрињавањеФото: РТРС

Из ове организације наводе да то треба да учине с обзиром да одлука Уставног суда Републике Српске од 20. маја представља разлог за понављање поступка, а како не би пропустили законом прописан рок од шест мјесеци.

Уставни суд је утврдио да поједине одредбе Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата нису у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Из овог суда наводе да је ријеч о члану 11 /став 1, тачка 8 и став 2/ у дијелу који гласи: "...а додјелом неповратних новчаних средстава само у висини разлике између износа наплаћене ратне нематеријалне штете и износа из члана 6 ове уредбе".

Оцијењено је да су право на стамбено збрињавање и право на накнаду ратне штете потпуно различита права која се остварују по различитим законом прописаним условима, те да се уредбом, као подзаконским актом, не могу доводити у везу тако да се остваривање права на стамбено збрињавање ускраћује уколико је реализовано право на накнаду ратне штете.