latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:35 | Аутор: Б92

Попович и Д'Антони због година "непожељни" међу тренерима на Флориди

НБА лига ће се наставити 31. јула на Флориди, али одређени услови под којима ће се играти неће одговарати свима.
Грег Попович (фото: twitter.com/NBA) -
Грег Попович (фото: twitter.com/NBA)

У Дизниленду ће се окупити 22 екипе, од којих су 16 на плеј-оф позицијама, које ће се борити за мјесто у доигравању.

Тимови још увијек раде на детаљима свих услова у којима ће се сезона наставити, а један од њих тиче се тренера.

Комесар НБА лиге Адам Силвер је открио да у наставку сезоне можда неће бити неких тренера, првенствено оних старије животне доби.

- Од онога што смо научили о вирусу након прекида сезоне у марту је да су, упркос изузецима, здрави млади људи најмање рањиви. Али у лиги, посебно међу тренерима, има старијих људи, а знамо да су они и људи с хроничним стањима најрањивији - рекао је Силвер.

У осјетљиву групу, прије свега, спадају људи старији од 65 година, а у НБА лиги су то тренери Грег Попович (Сан Антонио), Мајк Д'Антони (Хјустон) и Алвин Џентри (Њу Орленас).

- Зато ћемо морати осмислити неке протоколе, на примјер да неки тренери не буду на клупи, него да се држе дистанце. Можда могу бити испред свлачионице с таблом, али што се тиче саме игре, не желимо да буду близу играча и доводе се у опасност. То су проблеми на чијем рјешавању настављамо да радимо - објаснио је Силвер.

Близу поменутих година су и Тери Стотс (Портланд), Рик Карлајл (Далас), Брет Браун (Филаделфија), Док Риверс (ЛА Клиперс) и Стив Клифорд (Орландо).

- Ако нећемо поредати све тренере и направити љекарски преглед, како ћемо одлучити ко је у групи високог ризика? Није поштено то што раде, одлучују о нечему на темељу година, а ни по чему ја нисам подложнији добијању вируса него било ко други. Разумијем који је ризик ако га добијем, али дођавола, желим бити са својом екипом и радити свој посао - рекао је Џентри.

Тренер Даласа каже да га је Силвер увјерио да то није коначна одлука.

- Здравље и сигурност су најважнији, али сасвим је могуће да је тренер у 60-им или 70-им здравији од некога у 30-им или 40-им. Не можемо ту расправу водити искључиво на темељу старости. Адам ме увјерава да ћемо радити на овоме и наћи рјешење које је и поштено и сигурно за тренере - рекао је Карлајл.