latinica  ћирилица
05/06/2020 |  10:29 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Изградњом гараже биће избјегнуте блокаде саобраћајница око УКЦ Српске

Универзитетски клинички центар Републике Српске годинама мучи проблем паркинг простора, због чега често долази и до блокаде саобраћајница које ту гравитирају, али и отежаног кретања санитетских возила и пацијената.

Проблем би требао да буде ријешен изградњом гараже која је у јавности предмет полемике.

У осам часова ујутро је велики саобраћајни чеп. То је свакодневница испред Универзитетског клиничког центра Републике Српске и дугогодишњи проблем и особља и пацијената.

Проблем паркинга постао је и већи проширењем капацитета УКЦ-а и пресељењем Хиругије.

Тако је сада због УКЦ-а и читав дио насеља Петрићевац блокиран.

Жељко Дерајић, стручни сарадник за информисање Универзитетског клиничког центра Републике Српске каже да очекују још више аутомобила у кругу Клиничког центра.

- Негдје око пет хиљада аутомобила дневно овдје прође. Ту су хиљаде људи, што пацијената, студената, ученика - истакао је Дерајић.

Александар Дуновић, шеф Службе безбједности Универзитетског клиничког центра Републике Српске рекао је да они имају проблем лица са отежаним кретањем, који не могу да ходају по саобраћајници, јер су тротоари паркинг возилима оптерећени.

Овај проблем требао би да буде ријешен у наредне најмање двије године. Припремни радови на изградњи подземне гараже већ су почели, али велику пажњу привукла је цијена пројекта од 35 милиона марака.

На питање да ли постоје неки приоритетнији проблеми по УКЦ у које се може уложити новац из највеће здравствене установе одговор – гаража је нужна прије наредне фазе ширења УКЦ-а.

- 402 марке по квадрату гаражног простора само по себи, говори да је то оправдано. Наредних година се очекује усељење Медицинског факултета, средње Медицинске школе, пресељење Психијатрије, тако да је једноставно, то се мора ријешити - објаснио је Дерајић.

Једном када буде изграђења, гаража ће обухватити простор од 73.994 квадратна метра, што је, кажу у УКЦ-у површина већа од централног медицинског блока и новоизграђеног сјеверног крила заједно.