latinica  ћирилица
05/06/2020 |  09:36 ⇒ 09:37 | Аутор: СРНА

Човић: Позив на линч и афера "Респиратори" показали како би функционисала БиХ без Хрвата

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да афера "Респиратори" показује како би функционисала БиХ без Хрвата, те појаснио да је она дјело једног дијела бошњачке политике која је мислила да може да ради шта хоће.

Човић је рекао да је најприје смијењен кризни штаб, након чега су само одређени чланови штаба доносили самостално одлуке у једно изузетно осјетљиво вријеме, када су биле психозе код људи, када се није знало колико ће трајати епидемија, ко ће кога заразити, ко ће обољети.

Према његовим ријечима, није проблем што су само нестручно набављани респиратири, него и зато што су вишеструко скупље плаћени, од онога што је било на тржишту.

- Највећи дио политичара Бошњака, која не припада структури која је погођена истрагом, каже нам да то нема везе са Бошњацима, већ да је ријеч о јасној сумњи на организовани криминал - изјавио је Човић за хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Човић, који је и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да је покренута злонамјерна хајка на главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић, која уопште и не води ову истрагу, већ три Бошњака.

Он је рекао да посљедњи догађаји и позив на линч показују како би изгледала БиХ, када би била по мјери само једне стране, те додао да је, према његовом мишљењу, именовање чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ јача афера од свих друга, ако се зна која је улога ове институције.

- Ако се неко дрзне да без договора с било ким, од партнера с којима чини власт, занемари посве процедуру конкурса која је проведена, прекине све и именује пет чалнова ЦИК-а, шаље се јасна порука - указао је Човић.

Он је истакао да "овако нешто неће преживјети" ако ће БиХ бити нормална земља, те додао да је амбиција неких не само да се прегласају Хрвати у вези са чланом Предсједништва, него и да се наметне Дом народа.

Говорећи о односима Хрвата и Бошњака, предсједавајући Дома народа је рекао да се они морају релаксирати.