latinica  ћирилица
05/06/2020 |  09:24 | Аутор: Агенције

Хрватски хостели пред банкротом: "Лаж је да туристи долазе, нема живе душе"

Власници смјештаја у Сплиту забринути су са разлогом. Иако је пандемија зауставила проток туриста, није зауставила плаћање режија, а без гостију, предузетници се боје за опстанак свог бизниса.
Сплит/илустрација (архива) -
Сплит/илустрација (архива)

- Били смо отворени током епидемије, имали смо неколико људи. Неки већ имају радне визе, неки дозволу боравка, тројица се не могу вратити кући због затворених граница... Прошле недјеље дошло ми је троје Хрвата, ових дана један од њих се враћа. Чак су биле двије странкиње и једна жена из Црне Горе. И то је то - рекла је Дора Мишурац, власница два сплитска хостела за лист Слободна Далмација,, додавши да толико гостију не може да покрије ни режије, и да не зна како ће да преживи сезону.

- Отказано је све што је било за крај марта, цијели април и мај. У јуну, јулу и августу је било нешто мало резервација. Тренутно смо још на зимским цијенама од неких десет евра за спаваоницу, 15-20 евра за приватну собу. Још нисмо кориговали цијене за љето, али колико сам разговарала с колегама, мислим да ћемо их снизити за 10 до 15 одсто -  навела је она.

- Неки власници хостела успјели су, из другог, трећег пута да снизе цијене најма па сада плаћају 20 или 30 одсто мање. Можда има и срећнијих, с нижим цијенама, али ја их не познајем - навела је Антеа Ћурин, власница два хостела у Сплиту.

- Власницима простора можда треба времена да схвате колико је ситуација грозна. Знам да има доста туристичких агенција по граду, којима су газде простора за 50 одсто смањиле цијене најма - навела је Ћурин, истичући како је неизмјерно нервирају медији са "пумпањем прича о доласку гостију у Хрватску".

- Све је то лаж. Ево, ових дана сам обишла Плитвице, Пакленицу, била на Хвару, сад сам у Комижи. Нигдје нема људи. Али нема живе душе - нагласила је она.